Viru zika navzdory – Brazílie olympiádu v Riu nezruší

Brazílie nehodlá rušit letní olympiádu v Riu de Janeiro kvůli šířícímu se viru zika. Podle úřadů virus nepředstavuje pro sportovce a diváky žádné riziko – s výjimkou těhotných žen, které by se nyní do Latinské Ameriky raději neměly vydávat. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí vyhlásila globální stav nouze.

Olympijské hry se v Riu de Janeiro mají konat od 5. do 21. srpna. Brazilské ministerstvo zdravotnictví nařídí místním vládám, aby případy nákazy virem zika hlásily. Země eviduje zhruba pět tisíc nakažených, skutečné počty budou ale pravděpodobně vyšší.

„Musíme vysvětlit těm, kteří do Brazílie přijíždějí, sportovcům, že nebezpečí je nulové,“ konstatoval šéf štábu brazilské prezidentky Jaques Wagner.

Brazilská prezidentka už dříve nařídila prohlídky domů – vláda se snaží zničit semeniště komárů Aedes aegypti, kteří ziku přenášejí. Zdravotní inspektoři si mohou zavolat na pomoc policii, pokud jim lidé nechtějí objekt zpřístupnit.

Likvidovat komáry a šířit osvětu pomáhá také 220 tisíc vojáků. Podle ministerstva zdravotnictví byla dosud zkontrolována asi čtvrtina ze 49 milionů domácností.

Proti viru zika, který způsobuje nedostatečný vývoj mozku u plodu, dosud neexistuje účinný lék a nelze proti němu ani očkovat. Podle Wagnera potrvá vývoj vakcíny tři až pět let. Brazilští vědci na něm spolupracují s americkými vědci.

WHO vyhlásila v pondělí kvůli viru zika celosvětový stav nouze. Podle organizace hrozí šíření nemoci do dalších států, a proto je nutná koordinovaná mezinárodní reakce. Stejný stav nouze WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli epidemii eboly v západní Africe.

Nejdůležitější je podle WHO nyní zabránit rozšíření viru zika do Afriky a Asie, tedy na kontinenty s „nejvyšší porodností na světě“.

Virus vyvolává několikadenní horečky, nemoc je ale ve většině případů mírná. U osmdesáti procent lidí se příznaky ani neprojeví.

Zatím nejsou jasné všechny způsoby, jimiž se virus přenáší. Vedle komářího bodnutí to může být podle WHO patrně i pohlavní styk. Zatím ale nebyl potvrzen ani jeden případ přenosu z člověka na člověka.