Italské městečko slaví první vymodlené dítě po 28 letech

Splněný sen – tak označují představitelé severoitalského městečka Ostana narození tamního dítěte. V tomto případě je přitom trocha patosu na místě. Ostana mezi sebou přivítala prvního novorozence po dlouhých 28 letech. Komunita poblíž Turína kvůli stěhování mladých do měst pomalu vymírá, a proto každý nový přírůstek málem vyvažuje zlatem.

V Ostaně je aktuálně registrováno 85 obyvatel, ačkoliv jen zhruba polovina zde žije nastálo. Ještě na začátku minulého století mělo zdejší adresu v občance kolem tisícovky lidí, od druhé světové války ale začal masivní odliv. Mezi lety 1976 a 1987 se narodilo pouze 17 dětí. Od té doby nikdo – až do čerstvě narozeného Pabla.

Ostana se snaží odlivu lidí zabránit hlavně vytvářením nových pracovních míst. I budoucí rodiče Pabla byli už před pěti lety na odchodu za lepším, v městečku je nakonec udržela možnost spravovat nedalekou horskou ubytovnu.

S podobným jevem přitom bojují mnohá malá města po celé Itálii. Mladé, ekonomicky aktivní rezidenty se úřady snaží udržet všemožně – třeba nabízením prázdných domů zcela zdarma. Starosta jedné z vesnic dokonce oficiálně „zakázal“ svým obyvatelům onemocnět.

Výjimečný okamžik pro Ostanu signalizují i příjezdové cedule. U každé z nich nyní stojí výmluvný symbol - model čápa s modrou snůškou u zobáku.