KLDR podle japonských zdrojů možná brzy otestuje další raketu

Severní Korea možná chystá další test balistické střely dlouhého doletu už na příští týden. Tvrdí to japonské agentury s odvoláním na tamní vládní zdroje. O možné přípravě odpalu prý svědčí satelitní snímky. Mezinárodní společenství nyní řeší případné nové sankce proti KLDR po jaderném testu, který komunistický režim provedl začátkem ledna.

Pchjongjang tvrdí, že jeho raketový výzkum je ryze vědecký a mírový, podle mezinárodního společenství ale KLDR testuje balistické rakety v rámci zbrojního programu a v rozporu s rezolucemi OSN.

Podle japonské agentury Kjódó by nyní měla vrcholit příprava odpalu rakety dlouhého doletu schopné nést jadernou hlavici. Již v prosinci americko-korejský ústav univerzity v Baltimoru uvedl, že na raketové střelnici Sohe na severozápadě KLDR je téměř u konce budování palivových nádrží a odpalovacích ramp. Režim nechal během tří let střelnici upravit tak, aby mohla místo dosavadních třicetimetrových raket odpalovat až o dvacet metrů větší.

Severokorejské vedení tvrdí, že je schopno svými raketami zasáhnout i území Spojených států, o čemž však experti na Západě pochybují.

Vydáno pod