Policie ukončila akci Greenpeace v Portlandu

Portland (USA) - Americká policie v noci vytlačila aktivisty hnutí Greenpeace z doku ve městě Portland, kde blokovali odjezd ledoborce Fennica ropné společnosti Shell. Ten se pokoušel vyrazit do Arktidy k těžbě podmořské ropy; připojí se k další části arktické flotily společnosti, která bez jeho přítomnosti nemůže zahájit těžbu v Čukotském moři.

Třináct aktivistů Greenpeace viselo v Portlandu na lanech z mostu Svatého Johna. Fennica nemohla vyplout dva dny, ukončit blokádu nařídil aktivistům americký federální soud. Podle svědků byl policejní zásah důrazný. Někteří policisté skočili do vody, aby pochytali demonstranty, kteří se pokoušeli v kajacích zablokovat dok. Cestu ledoborci pak chránily policejní čluny a vodní skútry. Několik aktivistů bylo zatčeno.

Greenpeace se pokoušela znemožnit, aby loď dorazila k pobřeží Aljašky do října, kdy končí těžební sezona. Ropná společnost v prohlášení uvedla, že respektuje právo na vyjádření nesouhlasného názoru. „Jen je žádáme, aby to činili bezpečně a v rámci zákona,“ uvedl mluvčí Shellu Curtis Smith.

Loď připlula do Portlandu minulý týden k plánovaným opravám. Vyrazit do Arktidy měla ve čtvrtek, ale obklíčení aktivistů Greenpace jí v tom zabránilo. Ve čtvrtek nařídil zrušení blokády soud s tím, že organizace zaplatí pokutu 2500 dolarů (62 000 korun) za každou hodinu, kterou bude v protestu pokračovat. Několik aktivistů bylo po dvoudenním vyhánění zatčeno.

Policie rozehnala akci Greenpeace v Portlandu (zdroj: ČT24)