Částečná spása iráckých uprchlíků leží za Mostem smutku

Za poslední rok přišlo o střechu nad hlavou dva miliony a 700 tisíc Iráčanů. Ze země je vyhnaly boje a útlak islamistů. Ze západní provincie Anbár prchají do relativního bezpečí v Bagdádu. Cestou však musí přejít jediný most nad řekou Eufrat. A to se nepovede všem.

Most smutku (zdroj: ČT24)

Přes Most smutku, jak se mu přezdívá, denně přejdou tisíce běženců mířících z irácké provincie Anbár do bezpečnějšího Bagdádu. Jde o jedinou cestu, kudy se tam mohou dostat. V Anbáru už řadu týdnů bojují spojenecká vojska s radikály z Islámského státu. Kvůli střetům už z oblasti odešlo na 90 tisíc lidí. „Bombardovali nás, náš dům byl zničen a mě zranili. Utekli jsme kvůli strachu a teroru,“ popsal situaci jeden z utečenců.

Někteří domov opouštějí s kárami naloženými věcmi, jiní jen s taškami, ranci a málem, které se jim podařilo zachránit. Dokud mají prostředky nebo vidinu blízkých, u kterých se mohou na čas usadit, putují dál. V případě vyčerpání zásob se však musejí zastavit a minimálně nějaký čas zůstat. Často tak skončí bez jídla, vody nebo přístupu k základním hygienickým zařízením.

Uprchlík Saad Naji: „Nemáme nic. Když tady onemocníš, buď se sám uzdravíš, nebo umřeš. Mnoho dětí je tady nemocných, ale my nemáme peníze na to je poslat k lékaři.“

Některé z migrantů do Bagdádu navíc nepustí policejní hlídky. Většinou jde o sunnity, kteří dlouhodobě nemají dobré vztahy s šíitskými armádními vojáky. Bez možnosti se kamkoliv posunout tak zůstávají v prachu a bez domova.

Vydáno pod