S virem zika se potýká Jižní i Severní Amerika, výskyt hlásí už 21 zemí

Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává, že se virus zika rozšíří do všech zemí v Americe kromě Kanady a Chile. Jeho výskyt už zaznamenalo 21 států Jižní a Severní Ameriky a Karibiku. Virus přenášený komáry zapříčiňuje podle lékařů nedostatečný vývoj mozku lidského plodu. Několik zemí už varovalo ženy, aby se nyní vyhnuly otěhotnění.

WHO doporučuje těhotným ženám, aby se při cestách do oblastí s výskytem viru poradily vždy s lékaři. Brazílie už hlásí téměř 3900 nakažených. Vir se zatím neobjevil v USA, jedna žena ale podle WHO onemocněla virem v Brazílii, a poté porodila dítě s postiženým mozkem na americké Havaji.

Podle BBC se v 80 procentech případů symptomy neprojeví, ostatní se cítí, jako kdyby chytili běžnou chřipku. „(Zika) způsobuje horečky, bolesti kloubů a svalů,“ poznamenala Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních nemocí na Bulovce. Proti viru v současné době neexistuje vakcína ani účinná léčba.

Ziku přenáší komár druhu Aedes aegypti – mimo jiné přenašeč horečky dengue. Podle lékařů se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem.

Při napadení nervového systému u dětí v nitroděložním vývoji (virus Zika) napadá mozkovou tkáň, takže se mozek nevyvine dokonale. Z toho plynou těžká postižení, nebo dokonce úmrtí.
Hana Roháčová
primářka kliniky infekčních nemocí, Nemocnice Na Bulovce

Přestože vědci přímou spojitost této neurologické poruchy označované jako mikrocefalie s virem stoprocentně neprokázali, v Brazílii již zemřelo nejméně pět dětí, které měly virus zika v krvi, a jejich mozek nebyl vyvinut.

WHO navíc varuje, že se virus možná přenáší i pohlavním stykem. „Zika byl zjištěn v lidském spermatu a existuje případ možného přenosu viru z člověka na člověka při sexu. Je ale potřeba ještě více důkazů, aby se potvrdilo, že sexuální styk je také způsob přenášení Ziky,“ uvedla organizace v prohlášení.

Podle zdravotníků by se virus neměl šířit v Kanadě a v Chile. „Záleží to na klimatických podmínkách. Virus se nešíří v oblastech, kde se nevyskytuje přenašeč – pokud tam komár nemá příznivé okolnosti pro přežití a množení, tak se dají očekávat jen izolované případy nebo importy odjinud,“ vysvětlila Roháčová.

Primářka Roháčová: Virus Zika je známý už desítky let (zdroj: ČT24)

Virus zika je známý už desítky let. Podle úřadů jde nyní o jeho dosud nejmasivnější výskyt. V minulosti postihoval hlavně části Afriky, severovýchodní Asii a tichomořské ostrovy. Podle odborníků je za rychlým šířením v Americe nedostatek přirozené imunity zdejšího obyvatelstva a přemnožení komárů.

„Pokud je v nich virus obsažen, tak jsou schopni napadnout velké množství lidí. To je případ i malárie nebo horečky dengue,“ konstatovala Roháčová. Úřady doporučují místním i turistům, aby se chránili repelenty, zahalovali se a zavírali okna a dveře.