Řecko-makedonskou hranici asi EU zablokuje. Chce zpomalit příliv migrantů

Zablokovat frekventovaný průchod uprchlíků do Makedonie z Řecka by podle Evropské unie mohlo být řešením, jak zpomalit vlnu migrantů. Informaci přinesl deník Financial Times. Podle něj zpřísnění kontroly řeckých hranic na Balkáně navrhl slovinský premiér Miro Cerar. Řecko se ale obává, že na jeho území uvíznou až desítky tisíc běženců.

Deník připomněl, že by takový „drastický plán“ v důsledku izoloval Řecko, které má již nyní hospodářské problémy a je již zahlceno migranty.

Cerar napsal představitelům členských zemí Unie dopis, v němž žádá „přímou pomoc“ Makedonii nutnou pro to, aby bylo Skopje schopné zabránit „neregulérním migrantům v překročení řecko-makedonské hranice“. „Všechny země EU by měly poskytnout maximální podporu makedonským úřadům při ostraze hranic prostřednictvím dočasných policejních posil, poskytnutím vybavení nebo dalšími způsoby,“ stojí v dopise slovinského premiéra.

Rakouská ministryně pohrozila vyloučením Řecka ze Schengenu

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová navíc v rozhovoru s německým nedělníkem Welt am Sonntag  pronesla, že pokud nezačne Řecko lépe střežit své hranice, přes něž do Evropy proudí každý měsíc desetitisíce migrantů, je třeba uvažovat o jeho dočasném vyloučení ze schengenského prostoru. V rozhovoru , z nějž cituje agentura DPA, to řekla rakouská ministryně vnitra.  

Podle Financial Times je zmíněnému postupu nakloněna Evropská komise i Německo. Souhlasily by i další státy, které podobné návrhy vyslovily v minulých dnech. Např. maďarský premiér Viktor Orbán v pátek po jednání s Cerarem vyzval, aby byl na hranicích Makedonie a Bulharska s Řeckem postaven plot.

O potřebě „záložního hraničního systému“ na linii Bulharsko - Makedonie v případě selhání úsilí posílit vnější ochranu schengenského prostoru hovořil tento týden i český premiér Bohumil Sobotka. Makedonie na svých hranicích s Řeckem už krátký plot loni v listopadu postavila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nový přístup by posunul klíčovou linii Evropské unie, pokud jde o migranty, z tureckého pobřeží a Egejského moře na severní hranici Řecka, uvedly noviny. Atény se takového kroku obávají. Premiér Alexis Tsipras podle Financial Times v této souvislosti varoval, že by se z Řecka mohla stát „černá skříňka“ pro migranty. Ti by totiž bez možnosti vycestovat dál uvízli na jeho území.