Pozor, zákruta! Nová technologie auto upozorní na blížící se nebezpečí

Horizont ČT24: Nová technologie dokáže zabránit srážce (zdroj: ČT24)

Během půlhodiny zemře na světě kvůli dopravním nehodám skoro sedmdesát lidí, ročně je to skoro milion a 300 tisíc. Silniční havárie jsou tak devátou nejčastější příčinou úmrtí. Hrozivé statistiky by částečně mohla snížit technologie, díky které o sobě budou auta navzájem vědět a včas upozorní před nebezpečím. Ve Spojených státech dokonce uvažují, že nová auta budou mít tuto funkci povinně.

Srážky s neopatrnými řidiči budou v USA možná už brzy minulostí. Vláda chce, aby nové vozy dokázaly bezdrátově komunikovat s okolními auty a předcházely tak možným kolizím v nepřehledných situacích. „Naším cílem je zavést tuto technologii co nejdříve,“ potvrzuje ministr dopravy Anthony Foxx.

Animace technologie, která má zabránit srážce aut
Zdroj: ČT24

Auta budou umět upozornit řidiče na skrytou překážku. Odhalí také jiný vůz blížící se v takzvaném mrtvém úhlu. Bezdrátové oči vozidlům umožní uvidět i za roh na nebezpečných křižovatkách anebo za obzor.

„V průměru máme 33 000 obětí dopravních nehod ročně. Pokud technologie nahradí lidský úsudek a umožní nám předcházet těmto nehodám, můžeme snížit jejich počet až o 80 procent,“ věří ministr.

Aplikace má řidiče varovat před nebezpečím
Zdroj: ČT24

Nová technologie by také mohla zvýšit plynulost provozu a odstranit velké dopravní zácpy. Usnadnila by i zásahy policie nebo záchranářů. Jejich vozy by v případě potřeby mohly komunikovat i se semafory. Zástupci automobilek proto doufají, že novinka bude mít u spotřebitelů úspěch. „Pracujeme velmi tvrdě na tom, abychom v autech měli stále více takových funkcí,“ ujišťuje šéf společnosti Ford Mark Fields.

Většině nehod to stejně nezabrání, upozorňují odborníci

Ochránci soukromí ale varují, že informace o pohybu vozidel mohou být snadno zneužitelné. Zvláště, když bezdrátovou komunikaci doplní satelitní navigace. Odborníci také upozorňují, že velké části nehod ani tato technologie nezabrání.

„Většina nehod jsou kolize jednotlivých vozů, ne přímá srážka dvou různých automobilů,“ říká odborník na automobilovou bezpečnost Clarence Ditlow.

Americká vláda ale i tak věří, že se při relativně nízkých nákladech podaří zachránit mnoho životů. V nových vozech by měla být nová technologie už za několik let. Naplno se ale rozšíří až během následujících desetiletí.