Průzkumy: Sanders v New Hampshire výrazně vede nad Clintonovou

Demokratický uchazeč o nominaci do amerického prezidentského souboje Bernie Sanders má ve státě New Hampshire podporu 60 procent rozhodnutých voličů, zatímco jeho hlavní soupeřka a favoritka demokratických primárek Hillary Clintonová jen 33. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnil deník Politico. Nominační shromáždění se v New Hampshire bude konat 9. února.

Sanders byl přitom loni v létě v New Hampshire považován za outsidera, když měl v průzkumech jen pětiprocentní podporu a za Clintonovou výrazně zaostával. V prosinci už dalo Sandersovi hlas 50 procent rozhodnutých, zatímco Clintonové 40 procent. Třetí demokratický uchazeč Martin O'Malley má jen mizivou podporu.

Sanders má stoupence hlavně mezi mladými voliči pod 35 let a prvovoliči. Právě na severovýchodě USA jsou mladší voliči nezanedbatelnou skupinou vzhledem ke koncentraci proslulých univerzit. Například ve zmíněném New Hampshire získávají vzdělání studenti na Dartmouthu (člen prestižní skupiny Ivy League), v Iowě – dějišti prvních primárek - zase sídlí třeba známá Drakeova univerzita.

Výsledky aktuálního průzkumu může ovšem zkreslit skutečnost, že mnozí demokratičtí stoupenci ještě váhají, komu svůj hlas odevzdají. Víc než 50 procent má jasno, stále nerozhodnutá je ale více než čtvrtina.

Osel - tradiční symbol Demokratické strany
Zdroj: ČTK/AP

Ostře sledovaná Iowa a New Hampshire. Proč?

Právě v těchto dvou státech tradičně začíná maraton stranických primárek napříč USA. V porovnání s dalšími 50 státy jsou médii sledovanější – právě kvůli symbolice začátku ostré kampaně. Výsledky v těchto dvou státech mohou o dalším směřování výrazně napovědět a kandidáti zde poprvé „ostře“ změří své síly. Jde o důležitý signál pro volební týmy – a samozřejmě také sponzory. Po výsledcích v Iowě a New Hampshire navíc v minulosti nejeden uchazeč svou kandidaturu vzdal. 

V souboji Clintonové a Sanderse v posledních dnech přihořívá. Clintonová se snaží získat lepší obraz mezi republikány tím, že Sanders podle ní nechce dostatečně silně prosazovat přísnější zákony o držení zbraní.

Často zmiňuje deset let staré hlasování v Kongresu o ochraně výrobců zbraní před soudními procesy. Sanders tehdy zvedl pro návrh ruku. Nyní ale svůj krok přehodnocuje a tvrdí, že pravidla vyžadují „zdravý kompromis“.

  • Primární volby začínají 1. února ve státě Iowa, kde jsou šance Clintonové a Sanderse zhruba vyrovnané.
  • Volební souboj se pak přes Nevadu přesune do Jižní Karolíny, kde už Clintonová nad svým soupeřem vede. 
  • Na 1. března připadá volební „superúterý“, kdy se primárky uskuteční v 11 státech; mnohé z nich leží na jihu země, kde je náskok Clintonové před Sandersem velmi výrazný.