Letošní prioritou Kyjeva je vrácení Krymu a svrchovanosti v Donbasu

Obnovení svrchovanosti státu v Donbasu a snaha o navrácení Krymu anektovaného Ruskem. To jsou pro letošní rok priority ukrajinské vlády, které v Kyjevě představil prezident Petro Porošenko. Cílů chce dosáhnout politickými, diplomatickými a mezinárodněprávními prostředky.

„Především zajištění míru a vrácení Ukrajiny do Donbasu. V roce 2016 se musí obnovit svrchovanost Ukrajiny,“ prohlásil Porošenko. Slíbil také navrhnout „mezinárodní mechanismus pro ukončení okupace (Krymského) poloostrova“.

Pokud jde o Krym, Porošenko také řekl, že Ukrajina je tam připravena okamžitě zahájit dodávky elektrické energie, ale jen tehdy, pokud bude v příslušném kontraktu poloostrov označen za ukrajinský. „Jsme připraveni elektřinu dodat, ale na ukrajinský Krym. Chcete – berte. Nechcete – počkáme na obnovení ukrajinské svrchovanosti nad Krymem,“ řekl.

Ukrajina má podle Porošenka „nevyvratitelné důkazy“ – družicové snímky a videozáznamy pořízené rozvědkou o přesunu nejnovější ruské vojenské techniky a jednotek ruských ozbrojených sil na východ Ukrajiny.

Kyjev podle Porošenka bude požadovat okamžité stažení „okupačních vojsk, umožnění kontroly prostřednictvím pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a vytvoření všech bezpečnostních podmínek pro zahájení politického urovnání“.