Při náboženském procesí v Manile se zranilo přes 1600 lidí, dva zemřeli

Dva lidé zemřeli a téměř 1600 dalších utrpělo zranění během sobotního náboženského svátku na Filipínách, kde se bosý dav lidí vrhal na sochu Ježíše, která má podle místních obyvatel sílu uzdravovat nemocné. V noci na pondělí o tom informovaly filipínské úřady.

Průvodu v Manile, v němž věřící vezou černou sochu Ježíše Krista v životní velikosti, se podle místní policie zúčastnil více než milion lidí a během vrcholu procesí jejich počet dosáhl jednoho a půl milionu. Věřící skandující „Viva“ (dlouhý život) se vrhali přes hlavy a ramena ostatních, aby se dotkli sochy během její cesty ulicemi metropole nejkatoličtější země v Asii.

Zčernalou, několik set let starou dřevěnou sochu Ježíše v životní velikosti na Filipíny zřejmě přivezli španělští misionáři z Mexika v roce 1606. Od té doby přežila požáry, zemětřesení i bombardování během druhé světové války.

Socha Krista, které Filipínci přisuzují schopnost léčit
Zdroj: ČTK/AP

Mnozí lidé věří, že tato socha má zázračnou moc vyléčit nemocné, přičemž churavějící obyvatelé jsou ochotní udělat prakticky cokoli, aby se jí mohli dotknout.