Merkelová chce v souvislosti s kolínskými incidenty přísnější postoj k azylantům

Sexuální útoky na ženy v Kolíně nad Rýnem během oslav nového roku jsou ohavným kriminálním činem a vyžadují rozhodnou odpověď v zájmu občanů i většiny uprchlíků. Po jednání špiček Křesťanskodemokratické unie (CDU) to pronesla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní je zapotřebí zpřísnit zákon umožňující deportovat žadatele o azyl, kteří spáchají zločin.

Předsednictvo CDU na závěr dvoudenního zasedání schválilo Mohučskou deklaraci: azylantům, žadatelům o azyl a uprchlíkům má být odňato právo pobytu už v případě, že budou pravomocně odsouzeni za trestný čin k odnětí svobody, a to i podmíněně. Podle stávajícího zákona mohou být žadatelé o azyl vyhoštěni, pokud jsou odsouzeni k alespoň třem letům vězení a zároveň se v zemi původu neocitnou v ohrožení života.

„Jestliže uprchlíci spáchají trestný čin, musí za to nést důsledky, což znamená, že jim musí být odňato právo pobytu,“ prohlásila Merkelová na závěrečné tiskové konferenci. Justiční experti ale tvrdí, že bude právně obtížné pachatele vykazovat, pokud pocházejí ze zemí zmítaných válkami a násilím.

Jedná se o masivní vlnu sexuálního násilí. Určitě to má nějakou souvislost s kulturním okruhem, ze kterého (pachatelé) pocházejí. Nemá cenu o tom nezačít obsáhlou veřejnou debatu. Myslím, že si to dnes všichni v Německu uvědomují.
Lída Rakušanová
novinářka

Merkelová svým vyjádřením reagovala na kritiku za svůj příliš vstřícný přístup k uprchlíkům, který se na její hlavu v poslední době snáší i z vlastních řad, především v souvislosti s hromadnými útoky na ženy během silvestrovské noci. Policii se přihlásily stovky obětí, které byly okradeny či sexuálně obtěžovány.

Nejhorší byla situace v Kolíně nad Rýnem, kde už policie přijala 379 trestních oznámení, zhruba ve 40 procentech případů jde mimo jiné o sexuální napadení.

Pachateli byli podle očitých svědků i obětí muži přistěhovaleckého původu. Policejní prezident v Kolíně nad Rýnem Wolfgang Albers měl jejich etnický původ zamlčovat a veřejnost o incidentech informovat pozdě a nedostatečně, pročež byl postaven mimo službu. Opozice v zemském sněmu ostře zkritizovala i zemského ministra vnitra Ralfa Jägera (SPD). Vytýká mu, že na kolínské incidenty reagoval příliš pozdě.

Vlnu nevole sklidila i německá média, která na incidenty reagovala s několikadenním zpožděním. Na sociálních sítích lidé spílali veřejnoprávním televizím za to, že tak dlouho mlčely. Televize ZDF se divákům omluvila.

  • Podle posledních výsledků federálního vyšetřování je z novoročních útoků podezřelých 31 lidí, z nichž 9 pochází z Alžírska, 8 z Maroka, 5 z Íránu, 4 ze Sýrie, dva z Německa a po jednom z Iráku, Srbska a Spojených států. 18 z nich v Německu žádá o azyl. Podle autorit jsou podezřelí z krádeží a násilí, ovšem bez sexuálního podtextu.
  • Kromě toho probíhá separátní vyšetřování události na kolínském nádraží. Policie šetří 21 lidí v souvislosti se sexuálním deliktem. Zatím není známo, kolik z nich je žadateli o azyl.
Hlavní nádraží v Kolíně nad Rýnem
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Kolín všechno změnil

Podle představitelů CDU silvestrovské události znamenaly zlom obzvlášť znepokojivý s ohledem na blížící se zemské volby. „Nálada v základně je pod bodem mrazu,“ citovala média prohlášení Carstena Linnemanna. Jestliže příliv uprchlíků do země zůstane na dosavadní úrovni, jejich integrace se nezdaří, varoval čelný představitel strany. Křesťanskodemokratický premiér spolkové země Hesensko Volker Bouffier prohlásil, že „Kolín všechno změnil“ a lidé nyní propadají pochybnostem.

Odsoudit sexuální násilí přišly v sobotu na shromáždění u katedrály v Kolíně nad Rýnem stovky lidí. Demonstrující nesli transparenty s nápisy „Ne znamená ne. Ne násilí proti ženám, ať už v Kolíně, na pivních slavnostech nebo v ložnici“ a dávali o sobě vědět pískáním na píšťalky a bušením do hrnců. Ve městě se sešli také příznivci krajně pravicového hnutí Pegida, kteří se staví proti imigrační politice kancléřky Merkelové.