Novinářka Rakušanová: Vlna sexuálního násilí určitě souvisí s kulturou pachatelů

Masivní sexuální útoky, které zažila během silvestrovské noci německá města, zcela jistě souvisí s kulturním okruhem, z něhož pachatelé pocházejí. V pořadu ČT Události, komentáře to uvedla novinářka Lída Rakušanová, podle níž je nutné začít řešit, proč je integrace muslimů obtížnější než u jiných menšin. „Viděli jsme, že jejich projevy jsou děsivé,“ podotkla Rakušanová. Německým médiím by příliš nevyčítala, že o útocích informovala pozdě, protože si zřejmě nikdo neuměl představit jejich rozsah.

Podle svědků stáli za útoky hlavně muži arabského vzhledu. List Die Welt ve čtvrtek napsal, že kolínská policie kontrolovala o silvestrovské noci asi sto mužů, přičemž většinou šlo o syrské žadatele o azyl.

Jeden z mužů prý policistům sdělil: „Jsem Syřan, musíte ke mně být shovívaví. Pozvala mě Merkelová.“ Další měl přímo před očima policie roztrhat povolení k pobytu. „Nemůžete mi nic udělat, zítra můžu dostat nové,“ prohlásil údajně migrant.

Jedná se o masivní vlnu sexuálního násilí. Určitě to má nějakou souvislost s kulturním okruhem, ze kterého (pachatelé) pocházejí. Nemá cenu o tom nezačít obsáhlou veřejnou debatu. Myslím, že si to dnes všichni v Německu uvědomují.
Lída Rakušanová
novinářka

U muslimů je integrace oproti Vietnamcům nebo Číňanům obtížnější, podotkla novinářka. „Nesmíme paušalizovat, na druhou stranu je třeba mluvit o tom, jaké problémy mají lidé z tohoto kulturního okruhu (islámu) a proč je mají. Viděli jsme, že jejich projevy jsou děsivé,“ podotkla Rakušanová.

Německá média reagovala na silvestrovské incidenty s několikadenním zpožděním, za což sklidila vlnu kritiky. Na sociálních sítích lidé spílali veřejnoprávním televizím za to, že tak dlouho mlčela. Někteří kritizovali Merkelovou, že uprchlíky pozvala do Německa a sexuální útoky jsou toho důsledkem – loni přišlo do země 1,1 milionu migrantů.

Novinářka Rakušanová: Integrace muslimů je obtížnější, ptejme se proč (zdroj: ČT24)

Neff: Politická korektnost není pro novináře

Podle publicisty Ondřeje Neffa němečtí novináři pochybili. „Politické korektnosti se mohou dopouštět politici, nikoli novináři, jejich povinností je nazývat věci pravými jmény. Německá média tím, že zamlčela incidenty, které se staly v Kolíně nad Rýnem a jiných místech, tuto povinnost porušila. Možná nechtěli budit vášně proti imigrantům, ale ty vášně nyní propukly – a daleko větší. Nejen proto, co se stalo na Silvestra – když se lidé opijí, může se stát ledacos –, ale že se to zamlčovalo. Byla to reakce pochybená a nepochybně zaviněná politickou korektností,“ uvedl Neff v Interview ČT24.

Rakušanová se ale žurnalistů částečně zastala. „Novináři musí čekat na ověření zdrojů, a ty mohla ověřit jen německá policie. Na druhou stranu tam bylo skutečně hodně obětí,“ poznamenala novinářka. Ženy si pravděpodobně médiím stěžovaly, novináři je ale brali jako jednotlivé případy. „Nikdo si nedovedl představit tu obrovskou masu toho, co se odehrálo. Média bych za to až tak neodsuzovala,“ dodala Rakušanová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Udělali jsme chybu, přiznává veřejnoprávní ZDF

Za svůj přístup se již divákům omluvila veřejnoprávní televize ZDF. Podle zástupce šéfredaktora Elmara Thevessena byla chyba, že stanice o útocích neinformovala alespoň ve svém pondělním pořadu – tedy čtyři dny po útocích.

Místo toho se rozhodla počkat na úterý, na kdy kolínská radnice a policie svolaly krizový štáb. „Bylo naprosto jasné, co se stalo, a byla chyba, že jsme se o tom v pořadu ,Heute‘ alespoň nezmínili,“ napsal Thevessen na Facebooku.

Reakce na sexuální útoky v Německu
Zdroj: ČTK/AP/Hermann J. Knippertz

Německá koalice chce zjednodušit deportace trestaných běženců

Německé vládní strany chtějí po silvestrovských útocích zjednodušit deportace žadatelů o azyl, kteří se dopustí trestného činu. Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas ve čtvrtek připomněl, že v současné době mohou být žadatelé před ukončením azylového řízení okamžitě vypovězeni, pokud budou odsouzeni přinejmenším k jednomu roku vězení nepodmíněně.

To, co se stalo na Nový rok, je naprosto nepřijatelné. Tyto kriminální činy jasně odsuzujeme a nebudeme je tolerovat. Proto útoky intenzivně vyšetřujeme. Je dobře, že to tolik žen nahlásilo.
Angela Merkelová
německá kancléřka

V souvislosti s novoročními oslavami se zatím přihlásily asi dvě stovky obětí. Kolínská policie identifikovala šestnáct podezřelých, nikdo ale neskončil ve vazbě.

Sexuální útoky proti ženám se ke konci roku odehrály kromě Kolína nad Rýnem, Hamburku a dalších velkých německých měst také v rakouském Salcburku, švýcarském Curychu a finských Helsinkách.

Z aktuálního průzkumu společnosti Infratest dimap, vyplývá, že 82 procent Němců by po silvestrovských incidentech souhlasilo s rozšířením kamerového systému na veřejných místech.