KLDR posílila vojenské hlídky u hranic s Jižní Koreou

KLDR na některých místech u hranic s Jižní Koreou posílila vojenské hlídky. Pchjongjang se tak rozhodl poté, co Soul oznámil obnovení propagandistického vysílání z pohraničních tlampačů po jaderné zkoušce Kimova režimu. V KLDR na 8. ledna připadají narozeniny vůdce Kim Čong-una, desítky tisíc lidí v metropoli zpěvem a tancem slaví úspěšný jaderný test.

Pchjongjang ve středu oznámil, že provedl úspěšnou zkoušku miniaturizované vodíkové bomby. Rada bezpečnosti OSN kroky KLDR kritizovala, Soul následně oznámil, že v poledne obnoví propagandistické vysílání. To začalo v poledne místního času (04:00 SEČ). Tlampače na 11 místech poblíž hranic ale kromě kritiky KLDR pouštějí třeba i zprávy o počasí nebo hudbu.

Zveřejňujeme kritické zprávy o režimu Kim Čong-una a o čtvrtém jaderném testu. Říkáme, že vývoj jaderných zbraní v KLDR vtahuje její občany do ještě obtížnější ekonomické situace.
Jihokorejská armáda

KLDR vysílání považuje za válečný akt

Jižní Korea v oblasti kolem tlampačů uvedla armádu do stavu nejvyšší pohotovosti. V místě rozmístila dělostřelecké jednotky. K posílení počtu vojáků v některých oblastech podle jihokorejských zpráv přistoupila i KLDR. Ta proti vysílání opakovaně protestuje a považuje ho za válečný akt, v srpnu na tlampač vypálila raketu. Na to Soul odpověděl dělostřeleckou palbou.

Jihokorejský voják poblíž hranice s KLDR
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters

Jižní Korea v rámci pohotovosti posílila i kybernetická bezpečnostní opatření a omezila vjezd svých občanů do severokorejské průmyslové zóny Kesong, kterou obě země provozují společně. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení ale uvedlo, že prozatím o uzavření komplexu neuvažuje. 

Situaci řeší USA i Čína

Jižní Korea bude další kroky konzultovat s Čínou. Peking navrhuje obnovu šestistranných jednání o ukončení jaderného programu Pchjongjangu. „Korejský poloostrov bez nukleárních zbraní, trvalý mír a stabilita by měly být cílem všech šesti stran a všechny pro tento cíl musí tvrdě pracovat,“ uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hua Chunying.

S Čínou už spolupracují Spojené státy. „Poradce pro národní bezpečnost už jednal s čínským velvyslancem, právě Čína má na severokorejský režim větší vliv než jakákoli jiná země. Chceme pracovat společně, abychom dosáhli odpovídající reakce,“ uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Například omezení vzájemného obchodu Číny a Severní Koreje, které by režim reálně zasáhlo, se podle expertů ale očekávat nedá.

Čína v reakci na test bomby předloží Pchjongjangu oficiální protest (zdroj: ČT24)

Kim Čong-un se skrze testy zbraní snaží ukázat své úspěchy

KLDR chce podle japonského experta na KLDR Tošimici Šigemury ohlášením testu vodíkové bomby hlavně ukázat světu, že vyvinula novou technologii. „Zkouška je také přípravou na květnový stranický kongres. Kim Čong-un doposud nemohl ukázat větší úspěchy, teď se ale může chlubit, že dosáhl něčeho, co se nepodařilo jeho otci Kim Čong-ilovi ani dědečkovi Kim Ir-senovi,“ podotkl Šigemura.

Podle severokorejských médií se na Kim Ir-senově náměstí v centru metropole sešlo 100 tisíc lidí, vojáci stáli nastoupení pod transparenty s nápisy „Radostně slavíme historickou
národní událost – úspěch prvního testu vodíkové bomby“, uvedla agentura AP. Slavilo se prý i na jiných místech.

Ohledně údajného úspěšného testu vodíkové bomby stále panuje mnoho nejasností. Zahraniční odborníci poukazují především na malou sílu výbuchu. Podle některých názorů mohlo jít o explozi obrovského množství konvenční výbušniny či o běžnou atomovou bombu. Potvrzením exploze by mohlo být detekování radioaktivních částic na monitorovacích stanicích. Jižní Korea uvedla, že její přístroje zatím zaznamenaly jen malé množství radioaktivního xenonu, které se nijak nevymyká normálu.

Vydáno pod