Odpověď Kimovu režimu: Soul jedná s USA o rozmístění strategických zbraní

Jižní Korea jedná se Spojenými státy o rozmístění „amerických strategických prostředků“ na Korejském poloostrově. Jihokorejští činitelé to oznámili den poté, co sousední nepřátelská Severní Korea informovala o odzkoušení vodíkové bomby. Proti postupu totalitního režimu Kim Čong-una se zvedla celosvětová vlna nevole. Rada bezpečnosti OSN pohrozila přitvrzením sankcí, Soul omezil přístup svých občanů do průmyslové zóny Kesong a hodlá obnovit propagandistické vysílání z tlampačů na společné hranici.

Jihokorejská armáda neupřesnila, jaký typ amerických strategických prostředků by měl být na Korejském poloostrově nasazen. Když KLDR provedla v roce 2013 svou předchozí jadernou zkoušku, vyslal Washington nad Korejský poloostrov dvojici „neviditelných“ bombardérů B-2 Spirit, které jsou schopné nést nukleární zbraně.

Kim Čong-un
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Stroje tehdy odstartovaly přímo z USA a cvičný přelet nad jižní částí poloostrova měl demonstrovat, že jsou schopny čelit severokorejským hrozbám i přes oceán. Severní Korea pak v reakci Spojeným státům pohrozila jaderným útokem.

Americký prezident Barack Obama už telefonicky potvrdil spojencům z Jižní Koreje a Japonska americké závazky ohledně jejich bezpečnosti.

  • Jižní Korea, která je se svým severním sousedem od konfliktu z let 1950-53 stále technicky ve válečném stavu, neuvažuje, že by si pořídila vlastní atomové zbraně, ačkoli někteří představitelé vládnoucí strany k tomu vyzývají. Podle expertů je rovněž nepravděpodobné, že by Američané znovu na Korejský poloostrov přesunuli jaderné rakety, které z Jižní Koreje stáhli v roce 1991.
USA a Jižní Korea jednají o rozmístění zbraní (zdroj: ČT24)

Spojené státy mohou v nejbližší době zpřísnit sankce vůči Severní Koreji, oznámil republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Návrh počítá mimo jiné se sankcemi pro banky podporující fungování severokorejského jaderného programu, se zmrazením majetku lidem spojeným s agresivními vojenskými aktivitami Pchojngjangu či s potrestáním obchodníků, kteří poskytují diktátorskému režimu finanční zdroje v konvertibilní měně.

Kim je nevypočitatelný, upozorňuje politolog

Vojenskou odezvu Spojených států na údajný severokorejský test vodíkové bomby rovněž limitují obavy z vyprovokování nevypočitatelného režimu v Pchjongjangu, uvedl Anthony Cordesman, který působí jako odborník na obrannou politiku ve washingtonském Středisku pro strategické a mezinárodní studie. „Jakékoli stupňování napětí v tomto regionu, jakákoli přehnaná reakce mohou snadno vést nejen ke konfliktu mezi Jižní a Severní Koreou, ale vtáhnout do konfrontace také Spojené státy a Japonsko,“ řekl.

O klasickou vodíkovou bombu zřejmě nešlo

Severokorejská státní agentura zveřejnila rozkaz Kim Čong-una k testu vodíkové bomby
Zdroj: ČTK//imago stock&people

Odborníci se shodují, že Severní Korea ve středu skutečně vyzkoušela nějaký druh jaderné bomby, pochybují ale, že se jednalo o vodíkovou pumu. Odporuje tomu relativně malá síla výbuchu a absence radiace v okolních státech. „Situaci budeme dále monitorovat. Dostupná data ale neodpovídají tvrzení severokorejského režimu o úspěšném testu vodíkové bomby,“ uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Zřejmě kvůli sběru dat vyslaly Spojené státy ze své letecké základy naj aponské Okinawě tři průzkumné letouny. Jeden z vyslaných letounů RC-135S sbírá optická a elektronická data a využívá se pro ověřování dodržování zbrojních dohod a k vývoji americké strategické a raketové obrany.

Rada bezpečnosti OSN jadernou zkoušku jednomyslně odsoudila a pohrozila přitvrzením sankcí proti KLDR. „Tento test znovu porušuje několik rezolucí Rady bezpečnosti. A to i přes společné volání mezinárodní komunity po zanechání těchto aktivit. Hluboce to destabilizuje regionální bezpečnost a podkopává snahy o nešíření jaderných zbraní,“ prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Podle tiskových agentur je za testem především snaha diktátora Kim Čong-una o upevnění moci před prvním kongresem vládnoucí Strany práce po 35 letech.

Výroba v Kesongu
Zdroj: EPA/ADRIAN BRADSHAW/ISIFA

Soul omezil vstup svých podnikatelů do Kesongu

V reakci na jadernou zkoušku Pchjongjangu už jihokorejská vláda omezila přístup svých občanů do společné průmyslové zóny Kesong, která se nachází na území KLDR. Nyní do ní mají z Jižní Koreje přístup jen podnikatelé, kteří se bezprostředně podílejí na chodu tamních průmyslových podniků. Kdy bude omezení zrušeno, Soul neoznámil.

  • V průmyslovém parku Kesong funguje přes 120 jihokorejských malých a středních podniků, které využívají lacinou severokorejskou pracovní sílu. Zaměstnání tu našlo kolem 54 000 Severokorejců.
Severokorejský voják
Zdroj: Reuters/Kyodo

Tlampače znovu spustí propagandistická hesla

V pátek Jižní Korea obnoví propagandistické vysílání z tlampačů na hranici se Severní Koreou. „Vysílání bude obnoveno v poledne (04:00 SEČ),“ potvrdil úřad prezidentky Pak Kun-hje. „Naše armáda je ve stavu plné pohotovosti, a pokud Severní Korea bude pokračovat v provokacích, rozhodně na ně odpovíme,“ dodala kancelář.

Napětí mezi oběma Korejemi se vystupňovalo loni v létě, když dva jihokorejské vojáky v demilitarizovaném pásmu zmrzačila mina. Jižní Korea pak obvinila Severní Koreu, že minu v pásmu nastražila.

Jižní Korea po tomto incidentu začala poprvé od roku 2004 opět vysílat z tlampačů propagandu namířenou proti KLDR. V srpnu severokorejská armáda vypálila na tlampač raketu a Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou.

Představitelé Severní a Jižní Koreje 24. srpna dospěli k dohodě o utlumení krize. Soul slíbil, že přestane z amplionů vysílat hesla proti KLDR, Pchjongjang na oplátku ujistil, že stáhne své vojáky dál od hranice.