Oběti teroru v Charlie Hebdo mají pamětní desku

Události: Ve Francii začal týden vzpomínkových akcí k výročí loňských lednových teroristických útoků (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Francois Hollande v Paříži odhalil pamětní desky obětí teroristických útoků z ledna loňského roku, jimž dominoval atentát na pařížskou redakci týdeníku Charlie Hebdo. Islamisté tehdy během tří dnů zabili 17 lidí. Začíná tak série akcí, kterými si Francie připomíná rok od tragických útoků.

Hollande v doprovodu premiéra Manuela Vallse a pozůstalých nejprve dorazil do ulice Nicolas-Appert u bývalého sídla satirického listu Charlie Hebdo, kde po vniknutí ozbrojených radikálů zemřelo 11 lidí.

Po minutě ticha se prezident a další hosté přesunuli k židovskému obchodu s košer potravinami ve čtvrti Porte de Vincennes, kde o dva dny později, 9. ledna, útočil další islamista. Všechny tři pachatele nakonec zastřelila policie.

Pamětní deska obětí útoků na Charlie Hebdo
Zdroj: ČTK/AP

Právě na pařížském policejním ředitelství Hollande také promluví k pořádkovým silám, které byly povolány do hlavního města po loňských útocích.

Kromě lidí v redakci časopisu a okolí a v košer lahůdkářství zabili islamisté během tří dnů útoků také policistku na pařížském předměstí Montrouge. Na její počest se pamětní deska odhalí v sobotu.

Začal tak týden vzpomínkových akcí k ročnímu výročí teroristických útoků, které vyvrcholí v neděli velkým shromážděním na náměstí Republiky na památku tehdejších obětí. Opět tam bude Hollande a místní oblíbený rocker Johnny Hallyday zazpívá píseň Un dimanche de janvier (Jedna lednová neděle) připomínající ohromnou manifestaci obyvatel na důkaz jejich neústupnosti před terorem.

Dva maskovaní muži s automatickými zbraněmi si 7. ledna v 11:30 SEČ vynutili na přicházející redaktorce zvané Coco vstup do pařížského sídla satirického týdeníku Charlie Hebdo v ulici Rue Nicolas-Appert 10. Na recepci zastřelili údržbáře a zamířili do redakce, kde se 15 lidí účastnilo porady.

Tam útočníci, jež se na místě přihlásili k jemenské odnoži teroristické sítě Al-Káida, za zvolání Alláh je veliký! postříleli deset osob - devět novinářů, včetně šéfeditora Stéphana Charbonniera (zvaný Charb), a policistu (Charbova bodyguarda).

Při útěku útočníci, bratři Chérif a Said Kouachiové, kteří se narodili v Paříži alžírským imigrantům, poblíž budovy postřelili a záhy zabili ležícího zraněného policistu, muslima Ahmeda Merabeta, který přispěchal k redakci na pomoc. Poté uprchli. Pomáhal jim třetí muž, jejich 18letý příbuzný, který se 8. ledna ráno přihlásil na policii.

Mezitím ráno 8. ledna došlo na jižním předměstí Paříže Montrouge k přestřelce mezi městskou policií a mužem afrického původu, radikálním islamistou Amedym Coulibalym (32), který tam zabil policistku Clarissu Jeanovou-Philippeovou (27).

Coulibaly, který se později ukázal být blízký bratrům Kouachiovým a dříve byl trestaný za ozbrojenou loupež a prodej drog, vtrhl 9. ledna ve 13:00 SEČ do obchodu s košer potravinami v Porte de Vincennes na východě Paříže a postřílel čtyři lidi (židy, včetně dvou vysokoškoláků).

Zásah záchranářů po útoku v redakci Charlie Hebdo
Zdroj: ČTK/AP/Thibault Camus
Sídlo Charlie Hebdo
Zdroj: ČT24