Dva útoky u letiště v Kábulu, v Indii pokračuje boj o základnu

Při dvou sebevražedných útocích u letiště v Kábulu přišlo podle agentur o život až dvacet lidí. Vojáci už zpacifikovali ozbrojence, kteří se zabarikádovali v domě poblíž indického konzulátu ve městě Mazáre Šaríf na severu Afghánistánu. Indům se mezitím nedaří zlikvidovat útočníky, kteří napadli leteckou základnu u hranic s Pákistánem.

V polovině ledna se mají setkat ministři zahraničí Indie a Pákistánu. Jeden z indických vládních úředníků ale prohlásil, že Dillí nyní zvažuje, jestli rozhovory raději nezrušit. Rozhodnutí padne až po ukončení operace na zabezpečení letecké základny v okrese Pathánkót, kde zřejmě pákistánští ozbrojenci zabili sedm indických vojáků.

Podle zdrojů z indické vlády může trvat dalších 48 hodin, než bude základna plně pod kontrolou indických bezpečnostních složek. K útoku se přihlásila organizace Muttahida džihád, která zastřešuje více než desítku propákistánských radikálních skupin a sídlí v pákistánské části Kašmíru.

Operace afghánské armády ve městě Mazáre Šaríf
Zdroj: Anil Usyan/Reuters

Nepovedený útok na indický konzulát

V neděli večer se údajně stal terčem útoku rovněž indický konzulát v afghánském Mazáre Šarífu. Ozbrojencům se ale dovnitř nepodařilo proniknout, a tak obsadili vedlejší budovu. Akce trvala déle než den a vojáci nakonec všechny útočníky zabili.

Vydáno pod