Útok íránských hackerů na přehradu v USA vyvolal diskuse o zastaralých systémech

Americká infrastruktura a průmysl čelí stále častěji útokům hackerů. Washington řešil v posledním roce přes tři stovky případů. Odborníci varují, že kybernetičtí zločinci mohou snadno způsobit dopravní nehody, výbuchy nebo potopu. Před pár dny vyšlo najevo, že íránští hackeři před dvěma lety ovládli šest metrů vysokou hráz nedaleko New Yorku.

K odpovědnosti za kybernetický útok na přehradu se přihlásila íránská skupina SOBH Cyber Jihad. Hackeři tvrdili, že o incidentu dva roky nemluvili, protože dostali varování „na státní úrovni“, aby s tím nechodili na veřejnost. Podle NBC News ale není jasné, jestli akci posvětil Teherán.

Washington varuje, že se digitální válka nemusí projevit jen na internetu. Kontrolní systém přehrady Bowman Avenue je jen jedním z víc než 57 tisíc podobných ve Spojených státech. Když Íránci přehradu krátce ovládli, nic se nestalo, do budoucna ale Američané nemusejí mít takové štěstí.

Útok na přehradu? Jen špička ledovce, říká americký senátor

„Znepokojuje mě to kvůli bezpečnosti naší infrastruktury, která je podstatně důležitější než přehrada Bowman Avenue,“ podotkl starosta zodpovědný za správu přehrady Paul Rosenberg. Senátor Charles Schumer hovoří o „důrazném budíčku“. „Máme větší přehrady, jaderné elektrárny. Je to je špička ledovce,“ míní zákonodárce.

Zastaralé systémy řídí v USA řadu přehrad, továren, ale i ropovodů nebo elektrických distribučních soustav. Jen za posledních 10 let se do rozvodné sítě nabourali zahraniční hackeři nejméně patnáctkrát.

Stále žijeme v době, kdy si každý myslí, že je všechno standardně v bezpečí. Není to tak. Nic z toho, co jsme za posledních třicet let postavili, není v bezpečí.
Eireann Leverett
analytik Cambridge Centre for Risk Studies
Horizont: Americká infrastruktura čelí neustálým útokům hackerů (zdroj: ČT24)

Počítače využívá jako zbraň i Washington. Třeba zásah proti íránskému jadernému zařízení Natanz ale nikdy oficiálně nepotvrdil. Před pěti lety dokázal virus podle některých expertů tamní jaderný program zpomalit.

K jednomu z posledních úderů z druhé strany došlo podle televize CNN proti společnosti, která dodává počítačové systémy ministerstvu obrany nebo FBI. „Stále sháníme lidi, kteří by hledali zranitelnosti systému, kteří by zjistili možné skuliny,“ konstatoval manažer kybernetické bezpečnosti Stephen Swick.