V Kyjevě chtějí pojmenovat ulici po Václavu Havlovi

Jeden z kyjevských bulvárů bude možná přejmenován po prvním českém prezidentu Václavu Havlovi. Nyní nese jméno komunistického funkcionáře Ivana Lepseho. Návrh podpořil i starosta města Vitalij Klyčko, na příštím zasedání jej projedná městská komise.

V rámci dekomunizace Ukrajiny mělo dojít ke změně jména bulváru Ivana Lepseho. Původně se měl jmenovat po Valentinu Zgurovském, skupina aktivistů v čele s předsedkyní komise pro evropskou integraci v ukrajinském parlamentu Irynou Harašenkovou se však rozhodla prosadit, aby třída nesla jméno slavného českého spisovatele a politika.

„Dostala jsem pozitivní reakci na naši výzvu starostovi Kyjeva a městské radě ohledně možnosti přejmenovat bulvár Ivana Lepseho po mimořádném Čechovi Václavu Havlovi,“ napsala Harašenková na Facebooku.

Starosta města Vitalij Klyčko již zastavil proces přejmenování po Zgurovském a návrhem se bude na dalším zasedání zaobírat příslušná městská komise. Podle Harašenkové by se k bulváru Václava Havla měl vyjádřit Ukrajinský ústav národní paměti, občané Kyjeva i poslanci.

Ukrajinská média zdůrazňují, že československý disent s Havlem v čele se po sovětské okupaci Československa v srpnu 1968 snažil vzdorovat normalizaci. Připomínají také Havlův rozhovor z roku 2006 pro ukrajinský týdeník The Mirror of the Week, v němž uvedl, že bude vždy připraven Ukrajinu podpořit.