Evakuace radikálů z Damašku se nekoná – údajně kvůli zabitému vůdci povstalců

Evakuace tisíců rebelů z uprchlického tábora Jarmúk a jeho okolí na jihu Damašku se odkládá, uvedla televizní stanice Al-Manár provozovaná libanonským Hizballáhem. Jarmúk ovládají radikálové z Islámského státu (IS), fronty An-Nusra a Palestinci bojující pro i proti režimu prezidenta Bašára Asada.

V důsledku bojů mezi rebely a provládními silami je od roku 2012 v uprchlickém táboře Jarmúk uvězněno asi 18 tisíc civilistů. Začátkem roku ovládl část tábora IS, kterému se podařilo zatlačit jak palestinské milice, tak i syrské povstalce.

Evakuace byla ohlášena minulý týden poté, co došlo k dohodě mezi rebely a vládou, na niž dohlíží organizace OSN. Bojovníci IS a jejich příbuzní měli být převezeni do města Rakká na severu Sýrie, kde mají radikálové hlavní stan. Členové An-Nusry měli zamířit do Idlíbu na severu země.

Jarmúk byl postaven pro Palestince, kteří sem utekli během arabsko-izraelské války v roce 1948. Mnohými byl posléze považován za hlavní město palestinské uprchlické diaspory.

Ochránci lidských práv zmiňují „logistické důvody“

Exilová syrská observatoř pro lidská práva (SOHR) sdělila, že k pozastavení evakuace došlo z „logistických důvodů“. Podle ochránců lidských práv je nutné zajistit cestu k Rakká.

Podle libanonských zdrojů evakuační plán ztroskotal kvůli smrti Zahrána Alúše - ten stál v čele jedné z nejvýznamnějších protiasadovských povstaleckých frakcí Džajš Islám (Armáda islámu), která odmítá radikální výklad islámu po vzoru IS a An-Nusry.

Zahrán Alúš (uprostřed)
Zdroj: Bassam Khabieh/Reuters

Konvoj s evakuovanými radikály měl přitom podle dohody projíždět územím, které Džajš Islám kontroluje. Podle televize Al-Manár se autobusy otočily a odjely zpět prázdné.

Podle povstalců zabili Alúše Rusové

K bombardování, při němž zemřelo kromě Alúše i dalších pět vrcholných představitelů organizace Džajš Islám, se přihlásila syrská armáda.

„Po sérii monitorování a na základě detailních zpravodajských informací i spolupráce našich občanů syrská armáda dokončila ostřelování teroristických skupin a jejich sídla ve východní Gútě u Damašku. V důsledku toho byl zabit terorista Zahrán Alúš, šéf skupiny Džajš Islám,“ oznámil mluvčí Asadovy armády.

Podle rebelů letecké údery uskutečnila ruská vojenská letadla. Moskva to zatím nekomentovala, tyto povstalce ale řadí na seznam teroristů.

Džajš Islám už za Alúše jmenovala nástupce. Podle agentury AP jím bude Isám Bajdaní, známý pod přezdívkou abú Hammám. Mluvčí skupiny prohlásil, že Alúšova smrt povede jenom k vystupňování boje.

Slibujeme, že nahradíme ty, o které jsme přišli, budeme bojovat dál.
Člen vedení skupiny Džajš Islám

Útok zasadil další ránu snahám o mírové řešení. Zástupci skupiny Džajš Islám se nedávno účastnili jednání opozičních skupin v saúdskoarabském Rijádu, kde se shodli na přechodném období bez Bašára Asada, jak oznámil koordinátor mírových rozhovorů Rijád Hidžáb.

Pro Damašek a Moskvu jsou zase nepřijatelné mnohé z opozičních skupin. Složité jednání o budoucnosti země, které má pod patronátem OSN, by mohlo začít v lednu v Ženevě.

Rebelové odřízli IS od jejich hlavní zásobovací trasy přes řeku Eufrat

Alianci kurdských a arabských povstaleckých skupin se v sobotu podařilo dobýt klíčovou syrskou přehradu, kterou dosud ovládali ozbrojenci z IS. Rebelům pomáhaly letouny spojenců v čele se Spojenými státy, celkem ofenziva trvala asi čtyři dny.

Podle jednoho z povstaleckých velitelů obsazení přehrady pomůže izolovat od sebe města pod nadvládou islamistů v provincii Aleppo od měst na východ od řeky Eufrat, kde se nachází i Rakká.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bagdádí údajně tvrdí, že nálety radikály neoslabily

Vůdce IS abú Bakr Bagdádí na nově zveřejněné zvukové nahrávce údajně uvedl, že ruské ani spojenecké nálety radikály neoslabily. „Buďte si jistí, že Bůh umožní zvítězit těm, kteří ho uctívají. Slyšte rovněž dobrou zprávu, že našemu státu se daří dobře,“ říká na nahrávce. Nálety Ruska i spojenců prý jen zvýšily odhodlání jeho bojovníků.

Ve své řeči zesměšňuje i nedávno vzniklou islámskou vojenskou koalici pro boj s terorismem, za jejímž vznikem stojí Saúdská Arábie. Izrael pak varoval, že na něj nezapomněli a „stále se k němu blíží“. Muslimy po celém světě vůdce IS vyzval, aby se k jejich boji připojili s tím, že je jejich islámskou povinností povstat.