Moskva: IS dál obchoduje s Ankarou, ropu vozí přes sever Iráku

Radikálové z Islámského státu (IS) podle Moskvy dál vyvážejí ropu ze Sýrie do Turecka. Ruské tajné služby tvrdí, že teroristé nově vozí surovinu přes sever Iráku, protože se chtějí vyhnout bombardování. Ruská rozvědka prý identifikovala na irácko-turecké hranici 12 tisíc ropných cisteren.

Ruské nálety prý zničily minulý týden 37 syrských ropných zařízení a dva tisíce cisteren, kterých se zmocnili radikálové z IS.

Moskva se navíc znovu pustila do Turecka - ukázala nové satelitní snímky kamionů čekajících údajně na irácko-turecké hranici. „Teroristé se chtějí vyhnout ruskému bombardování, takže pro převoz surové ropy změnili trasy,“ tvrdí ruský generál Sergej Rudskoj.

Podle něj nyní kamiony směřují z východosyrského státu Dajr az-Zaur na iráckou hranici a dále do Zacha a Mosulu v Iráku. „Do Turecka kamiony projíždějí hranicí v oblasti Zacha,“ prohlásil Rudskoj.

Moskva už dříve obvinila Ankaru, že teroristickou organizaci částečně sponzoruje - tím, že od ní surovinu kupuje. Svá tvrzení dokládala satelitními snímky kamionů směřujících přes syrsko-tureckou hranici. V podobném duchu se vyjádřil i Bagdád.

Ankara tvrdí, že je nevinná

Rusko navíc obvinilo rodinu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z toho, že je do obchodování zapojena. Turecko to ale opakovaně popřelo. Erdogan dokonce prohlásil, že odstoupí, pokud se někdy nelegální obchod mezi IS a Tureckem prokáže.

Recep Tayyip Erdoğan
Zdroj: ČT24

Vztahy mezi Moskvou a Ankarou se prudce zhoršily po sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami minulý měsíc u turecko-syrských hranic. Ruský prezident Vladimir Putin v reakci nařídil sankce proti Turecku, které například zakazují dovoz potravin a zemědělských plodin, pozastavují vládní programy spolupráce a omezují zaměstnávání tureckých občanů v zemi.