V Mléčné jeskyni měla Panna Marie kojit Ježíše – tamní prášek prý pomáhá otěhotnět

Jeskyni znal už otec Jeroným ve 4. století (zdroj: ČT24)

Nejen o Vánocích láká poutníky Mléčná jeskyně v Betlémě. Někdo věří, že v ní našli útočiště Ježíš s Pannou Marií. O zázrak tam chodí prosit ženy, které už dlouho marně doufají, že se jim podaří otěhotnět. Svatyně proto patří k nejpopulárnějším turistickým cílům v Betlémě.

Mléčná jeskyně leží blízko chléva, kde se Ježíš narodil, a Panna Marie ho v jeskyni kojila. Několik kapek mléka dopadlo na zem a celá jeskyně se pak oděla do světlé. Tolik tradice, která na místo láká poutníky, nebo spíš poutnice. Ty věří, že jim Marie pomůže počít nový život. „Každé dva dny nám lidé posílají svá svědectví odněkud ze světa, že se jim po příslušných modlitbách u nás podařilo mít děti,“ tvrdí františkánský duchovní Lawrence Bode.

Mimořádný zájem věřících trvá už celá staletí – jeskyni znal už církevní otec Jeroným, který u Betléma pobýval ve čtvrtém století. Prášek ze stěn jeskyně považují poutníci za zázračný. „Ten prášek je pro naše přátele, kteří nemohou mít děti. Požádali nás, abychom jim ho koupili,“ vysvětluje indický poutník Rádživ Jákob Kodáth.

O prášek mají zájem i ti, kteří jeskyni z různých důvodů nemohou navštívit, a proto o něj žádají poštou. V takovém případě ale nepochodí: „Nesmíme posílat prášek poštou. Když nám lidé pošlou dopis s žádostí o něj, nemůžeme jim vyhovět. Je nám líto, ale za chvíli by tu žádný nezbyl,“ vysvětluje Lawrence Bode.

Samotná církev zůstává ve vztahu k Mléčné jeskyni i dalším podobným místům neutrální: „Neodsuzuje takové projevy, ale ani je neschvaluje,“ dodává historik Noel Muscat.