Nehodláme se ohánět jadernou holí, tvrdí Putin v novém dokumentu

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina nemá nikdo právo vnucovat někomu jinému své hodnoty. Šéf Kremlu se vymezil vůči chování Sovětského svazu (SSSR) v dokumentu, který večer odvysílá televizní stanice Rossija 1. Putin prý také zdůraznil, že nenechá ruskojazyčné obyvatelstvo na východě Ukrajiny napospas nacionalistům. Rusko hodlá zdokonalovat své jaderné zbraně, řinčet s nimi ale nechce.

Jaderné zbraně mají podle Putina dál fungovat jako odstrašující faktor a prostředek k zajištění bezpečnosti. „Jaderná triáda je základem naší politiky jaderné bezpečnosti, nikdy jsme se ale jadernou holí neoháněli a nikdy nebudeme. Nicméně v naší vojenské doktríně jí patří odpovídající místo a odpovídající úloha,“ zdůrazňuje šéf Kremlu, jehož citovala agentura RIA Novosti.

Jadernou triádu tvoří mezikontinentální balistické rakety, strategické bombardéry a jaderné ponorky s balistickými raketami.

obrázek
Zdroj: ČT24

Moskva nenechá Rusy na Ukrajině napospas nacionalistům, zdůraznil šéf Kremlu

Ruský prezident se má v dokumentu vyjádřit rovněž k ukrajinské krizi, konkrétně k minským dohodám a protiruským sankcím. „Všichni už všemu dobře rozumějí, ale dál přemýšlejí. Že je třeba trochu na Rusko zatlačit, aby ještě v něčem někde ustoupilo, (nebo) že není vůbec naše věc dělat někde nějaké kroky nebo se o něco zasazovat,“ řekl šéf Kremlu.

My ale vycházíme jen z jedné věci, (a sice) že nemůžeme nechat napospas nacionalistům lidi, kteří na jihovýchodě země (Ukrajiny) žijí. A to nejen ruské, ale ani ruskojazyčné obyvatelstvo, které se orientuje na Rusko. Na tomto postoji není nic přehnaného.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Od vypuknutí konfliktu v Donbasu mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou v dubnu 2014 zemřelo už přes devět tisíc lidí. Podle Moskvy představují nacionalisté pro Rusy na východě Ukrajiny hrozbu.

Rusko neustále odmítá obvinění ze strany Západu, podle něhož Moskva podporuje povstalce zbraněmi i vojáky. Putin ale na nedávné tiskové konferenci pro novináře přiznal, že v Donbasu působí Rusové plnící i vojenské úkoly.

obrázek
Zdroj: ČT24

Putin odmítá vnucování hodnot silou

Prezident také zdůraznil, že se mu nelíbí, když někdo vnucuje někomu jinému hodnoty, které považuje za správné. „My máme své hodnoty a své představy o spravedlnosti,“ uvádí prý šéf Kremlu v dokumentu.

„Vnucovat je komukoli by nebylo správné, stejně jako se ve své době Sovětský svaz snažil vnucovat komunistické hodnoty a držet je silou. Ne. Myslím a věřím, že mnozí se mnou souhlasí, že podstatou ani nebyly komunistické hodnoty, ale že šlo o geopolitické zájmy Sovětského svazu,“ konstatoval Putin.

Letecké údery v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Rusko chce v Sýrii spolupracovat s Asadem i USA

Řeč padla rovněž na syrskou občanskou válku – Rusko od konce září bombarduje pozice teroristů v Sýrii, a to na žádost svého spojence, syrského prezidenta Bašára Asada. Putin má v dokumentu uvést, že Rusko může snadno spolupracovat na mírovém procesu jak s Asadem, tak i s USA. Hovořil o tom prý s americkým prezidentem, ale také Saúdskou Arábií a dalšími arabskými státy.