Jednomyslně. Rada bezpečnosti schválila rezoluci pro mírový proces v Sýrii

Diplomatický maraton jednání o Sýrii se přesunul do New Yorku (zdroj: ČT24)

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně přijala návrh rezoluce podporující mírový proces v Sýrii. Zahrnuje příměří a rozhovory mezi vládou a opozicí. O situaci v Sýrii jednají v New Yorku také ministři zahraničí dvacítky zemí. Snaží se překonat rozdílné názory na budoucí roli syrského prezidenta Bašára Asada a také na seznam skupin, které budou považovány za oficiální syrskou opozici.

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová podle agentury Reuters před hlasováním osobně telefonovala členům Rady bezpečnosti, aby je s obsahem rezoluce seznámila.

Hlavním požadavkem rezoluce je „okamžité zastavení všech útoků na civilisty a civilní objekty“. Poznamenává však, že zastavení palby se netýká útočných nebo obranných akcí proti skupinám považovaným za teroristické organizace. To znamená, že příměří se zřejmě nedotýká leteckých náletů Ruska, Francie a koalice vedené USA. Návrh klade důraz na to, aby „o budoucnosti Sýrie rozhodli její obyvatelé“.

Podle čtyřstránkového dokumentu má vejít v platnost celonárodní příměří v okamžiku, kdy představitelé syrské vlády a opozice učiní první kroky k politické transformaci země pod záštitou OSN. Rezoluce také vyzývá generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby během jednoho měsíce předložil návrh, jak dodržování příměří kontrolovat.

Podle rezoluce by OSN měla během ledna svolat představitele syrské vlády a opozice k prvním formálním jednáním.

Ministři se snaží sjednotit seznamy opozice a teroristů

Newyorská schůzka k Sýrii
Zdroj: Jewel Samad/Reuetrs

Souběžně s Radou bezpečnosti jednají v New Yorku o Sýrii i ministři zahraničí dvaceti zemí. Íránský zástupce Mohammad Džavád Zaríf již ve čtvrtek večer uvedl, že během této schůzky nejspíš nedojde k definitivní shodě na seznamech skupin opozice a teroristů.

Podle jordánského ministra zahraničí Násira Džúdího představila každá ze zemí svůj seznam organizací, které považuje za teroristické. Na některém bylo „10, 15, 20 jmen“, na jiném i více. Nyní je podle něj potřeba dohodnout se na kritériích, která by vedla k vytřídění jednotlivých seznamů. Právě Jordánsko dostalo za úkol dát dohromady konečný seznam, na kterém se shodnou všechny jednající strany.

  • Na listopadovém jednání ve Vídni se diplomaté ze 17 zemí dohodli na cestě k ukončení syrského konfliktu. Podle dohodnutého harmonogramu by se počátkem ledna měly sejít syrské opoziční síly se zástupci vlády. Do šesti měsíců by pak měla být dojednána ústava a do dalších 18 měsíců uspořádány volby. Zástupce jedné z hlavních syrských opozičních skupin se ale nyní nechal slyšet, že požadavek na zahájení mírových rozhovorů 1. ledna příštího roku „byl příliš ambiciózní“.

Podle čínského ministra zahraničí jsou nyní nejdůležitější dvě témata - aby byla zahájena politická jednání a aby bylo pod dohledem OSN dodržováno příměří. „Bez mírových rozhovorů příměří nevydrží. Bez příměří nemohou mírové rozhovory přinést nějaké výsledky,“ uvedl ministr Wang I.

Při náletu v Sýrii zahynulo 32 civilistů, útočili prý Rusové

Během pokračujících náletů na pozice Islámského státu v Sýrii zemřelo podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) nejméně 32 civilistů. Podle organizace, která situaci monitoruje z Londýna, provedla útok ruská armáda. Mezi mrtvými prý nejsou žádní bojovníci Islámského státu.

Rusko provádí intenzivní nálety v Sýrii od 30. září. Jsou namířeny proti ozbrojeným opozičním skupinám, Západ ale Moskvu kritizuje, že se málo věnuje útokům proti Islámskému státu a že nebere zřetel na civilní oběti. SOHR tvrdí, že její spolupracovníci v Sýrii jsou s to rozpoznávat útočící letadla a podle výsostných znaků, typu strojů a místa startu umí rozlišit, které zemi patří.