Ustupuje Ankara Bagdádu? Turečtí vojáci se prý stahují z Iráku

Kontingent tureckých vojáků nasazených v Iráku se ze země zřejmě stahuje. Podle Ankary se jednotka přesunuje směrem na sever od Mosulu, který kontrolují radikálové z Islámského státu (IS). Bagdád si na přítomnost tureckých jednotek na svém území opakovaně stěžoval a označil ji za invazi. O jejich vykázání požádal i Radu bezpečnosti OSN.

Kancelář tureckého premiéra už koncem minulého týdne oznámila, že po rozhovorech s iráckými představiteli plánuje „reorganizaci“ svého kontingentu v táboře Bašika poblíž Mosulu. Tábor v pondělí opustil podle agentury Anadolu konvoj asi deseti až 12 armádních
vozidel, včetně tanků.

Turecko porušilo naši svrchovanost, bouřil se Bagdád

Ankara vyslala několik stovek svých vojáků do sousedního Iráku bez vědomí tamní vlády začátkem prosince a tvrdila, že jejich úkolem je cvičit irácké dobrovolníky. V Bagdádu to ale vyvolalo pobouření. Premiér Hajdar Abádí Ankaru obvinil, že porušila svrchovanost země.

„Vyzýváme Radu bezpečnosti, aby požadovala, aby Turecko okamžitě stáhlo své síly... a nenarušovalo svrchovanost Iráku,“ píše se v dopise, který doručil irácký ambasador Radě bezpečnosti OSN. 

Turecký premiér Ahmet Davutoglu
Zdroj: Murad Sezer/Reuters

Americký viceprezident Joe Biden v telefonickém rozhovoru s Davutogluem řekl, že stahování vojsk je „důležitý krok k deeskalaci napětí.“ Podle prohlášení Bílého domu Biden zopakoval, že irácká vláda musí souhlasit s veškerou cizí vojenskou intervencí na svém území.„Viceprezident vyzývá tureckou vládu, aby pokračovala v dialogu s Bagdádem o
dodatečných opatřeních ke zlepšení vztahů mezi Tureckem a Irákem,“ uvádí se v
komuniké.

Rusko-turecké napětí se ze vzduchu přesouvá i na moře (zdroj: ČT24)

Rusko mezitím oznámilo další námořní incident s Tureckem, tentokrát v Černém moři. Turecká loď tam prý odmítala uhnout konvoji ruských plavidel a hrozila srážka, než ruské vojenské čluny donutily tureckého kapitána změnit kurz.

Ruská válečná loď Smětlivyj v neděli v Egejském moři střílela na výstrahu, aby zabránila kolizi s tureckým rybářským plavidlem. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že turecké plavidlo nereagovalo na první varování, ale po vypálení střel prudce změnilo kurz a proplulo ve vzdálenosti 500 metrů od ruské lodě.

Turecký vlastník rybářské lodi podle serveru Newsru.com celý incident popřel: žádnou střelbu neslyšel, k ruské lodi se nepřiblížil.

Vztahy mezi Moskvou a Ankarou prudce ochladly po sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami.

Vydáno pod