Německý vicekancléř Gabriel dál povede sociální demokraty

Sigmar Gabriel zůstává předsedou koaliční Sociálnědemokratické strany Německa (SPD). Ve volbě získal 74 procent hlasů delegátů stranického sjezdu, protikandidáta neměl. Za dva roky chce Gabriel vést svou stranu do parlamentních voleb, být přímým soupeřem křesťanskodemokratické kancléřky Angely Merkelové a ukončit její vládu, která trvá od roku 2005. V současném kabinetu zaujímá Gabriel post vicekancléře.

Přestože se Gabrielovo vítězství očekávalo, jeho výsledek je nejhorší od roku 2009, kdy se ujal vedení SPD. Před dvěma roky na sjezdu získal 83 procent hlasů, přestože krátce předtím dosáhli sociální demokraté jednoho z nejhorších volebních výsledků v historii. Tehdejším kandidátem na kancléře však nebyl předseda strany, ale bývalý ministr financí Peer Steinbrück.

Výsledek hlasování podle německých komentátorů ukazuje na nespokojenost části strany s působením SPD ve vládní koalici s kancléřčinou konzervativní unií CDU/CSU. Mezi sociálními demokraty zaznívají hlasy, že se strana posunula politicky příliš do středu a opouští levicová témata. SPD se navíc dlouhodobě nedaří zvýšit své volební preference, které se pohybují kolem 24 procent; ve volbách v roce 2013 strana získala 25,7 procenta hlasů.

Volbu předsedy strany zkomplikovala technická závada, kvůli níž se hlasování o více než hodinu zpozdilo. Delegátům selhalo elektronické hlasovací zařízení a bylo nutné místo něj použít papírové sčítací archy.