Jednání syrské opozice: Asad musí před soud, zaznělo v Rijádu

Jedna z vlivných syrských opozičních skupin Ahrár aš-Šám chce postavit prezidenta Bašára Asada před soud. Oznámila to při zahájení jednání zástupců zhruba stovky opozičních skupin v Rijádu. Povstalci s rodinami mezitím opouštějí syrský Homs, nad nímž přebírají kontrolu Asadovy jednotky.

Do Rijádu nebyly pozvány teroristické skupiny jako Islámský stát (IS) nebo An-Nusrá, ale ani Kurdové, kteří bojují s IS. Pozvánku naopak obdrželi zmínění zástupci skupiny Ahrár aš-Šám, neboli Svobodní muži Levanty, přičemž zakladatelé této skupiny udržovali kontakty s Al-Káidou.

Ahrár aš-Šám trvá na tom, aby byl Asad postaven před soud a aby byly rozpuštěny „utlačovatelské syrské instituce“. Toto stanovisko je ale v rozporu s dohodou, k níž v listopadu ve Vídni dospěli účastníci mezinárodního setkání. Ti chtějí, aby bylo v Sýrii vyhlášeno přechodné období, v němž by se připravily volby.

Ahrár aš-Šám rovněž žádá, aby byla ukončena „rusko-íránská okupace Sýrie a aby odešly milice, které ji podporují“. V prohlášení také stojí, že mezi účastníky rozhovorů jsou někteří lidé, kteří mají blíže k syrské vládě než k opozici.

  • Jednání, které má pokračovat do čtvrtka, se koná za mimořádně přísných bezpečnostních opatření v jednom z rijádských hotelů, odkud byli předem vykázáni novináři.

Na jednání dorazili i členové skupin Džajš al-Islám, Národní koalice sil revoluce a syrské opozice, která sídlí v Istanbulu a je považovaná za hlavní politickou sílu opozice. „Saúdská Arábie hraje v regionu klíčovou úlohu,“ řekl agentuře Reuters zástupce Svobodné syrské armády, který věří, že z konference skutečně „něco vyplyne“. Opozice má v nejbližší době začít jednat s Damaškem.

Evakuace rebelů z Homsu je v plném proudu

Na základě příměří uzavřeného mezi povstalci a syrským režimem jsou ze syrského Homsu evakuováni rebelové i s rodinami do jiných oblastí v rámci Idlíbu. Jen během středy odešlo asi 750 lidí, celkově jich bude 3,5 tisíce.

Homs býval třetím největším městem v zemi. Po třech letech intenzivních bojů je ale město vybombardované a téměř vylidněné. V historickém středu bylo před válkou 2,5 tisíce obchodů, dnes jich tam funguje jen pět.

Homs je jedním z prvních míst, kde se pod záštitou OSN uzavřela lokální dohoda o příměří. V září se podobný klid zbraní podařilo vyjednat ve městě Zabadání u hranice s Libanonem a ve dvou vesnicích v provincii Idlíb. Zprostředkovateli tehdy byly Írán a Turecko.

Zničený Homs
Zdroj: Omar Sanadiki/Reuters

Ruské nálety cílí na IS jen ze třetiny, tvrdí USA

Válka mezitím pokračuje. Spojené státy opět obvinily Rusko, že jeho bomby jen ve třetině případů dopadají na pozice Islámského státu. Jinak prý míří právě na povstalce, kteří bojují proti Asadovi. Rusové to ale znovu popřeli.