Tání ledovců na vlastní oči: Z oteplování těží grónská turistika

Horizont ČT24: Oteplování nahrává grónské turistce (zdroj: ČT24)

Zatímco někde má oteplování katastrofální důsledky, jinde jsou – alespoň v něčem – příznivé. Z tání ledovců těží třeba Grónsko, které se otevírá turistům.

Zažít klimatické změny na vlastní kůži a vidět důsledky oteplování planety na vlastní oči? Grónsko se díky tomu pomalu stává atraktivním cílem turistů, i když jich sem zatím přijede jen kolem sedmdesáti tisíc ročně. I tak to znamená nárůst 15 procent.

„Nemáme moc turistů, ale do naší malé ekonomiky přináší hodně peněz,“ potvrzuje Salik Hard z grónské turistické organizace.

Grónsko
Zdroj: Patrick Pleul/ČTK/DPA

Dominantním vývozním artiklem i obživou pro necelých šedesát tisíc obyvatel je rybolov. Největší ostrov na světě o rozloze přes dva miliony kilometrů čtverečních z 85 procent trvale pokrývá led. Jeho masa se ale za poslední desetiletí zmenšila asi o třetinu. Turisté se tak na lodi dostanou až k ledovcovým horám uprostřed tiché krajiny neposkvrněné civilizací.

„Jsou to neuvěřitelně obrovská, milion nebo tisíce let stará ledovcová pohoří, malebné domky roztroušené po krajině,“ říká Ulrike Crespová, která do Grónska vyrazila z Frankfurtu.

Grónsko
Zdroj: ČTK

Za den zmizí metry ledu

Největší změny se ale odehrávají hluboko pod hladinou oceánu. Ledovce tam tají až stokrát rychleji než na povrchu. Voda o teplotě tři stupně Celsia ho rozpustí i několik metrů za jediný den.

Klimatologové oteplování Grónska bedlivě sledují. Mohlo by mít vážné důsledky pro celou planetu. Kdyby jeho ledová krusta roztála, zvedla by se hladina světového oceánu až o sedm metrů.