Putin: Alláh zřejmě zbavil vládnoucí tureckou kliku soudnosti

Ankara podporuje teroristy z Islámského státu (IS) prostřednictvím krvavého byznysu s ropou, a nese tak odpovědnost za smrt ruských vojáků v Sýrii. Ve svém každoročním poselství to prohlásil šéf Kremlu Vladimir Putin s tím, že Rusové zradu nikdy nezapomínají. Prezident kritizoval turecké vedení i za sestřelení ruské stíhačky. „Snad sám Alláh ví, proč to udělali,“ poznamenal Putin.

Moskva tvrdí, že Ankara je hlavním odběratelem ropy od IS, který ji krade Syřanům a Iráčanům na dobytém území. Z nelegálního obchodu prý těží i rodina turecké hlavy státu. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že má důkazy, zatím ale ukázalo jen satelitní snímky, na nichž jsou kolony cisteren u tureckých hranic.

„Víme, kdo si  v Turecku plní kapsy,“ kritizoval Putin Ankaru

Putin se nyní v rámci své zprávy o stavu Ruska opět pustil do tureckého vedení. „Víme, kdo si v Turecku plní kapsy a dává možnost teroristům, aby vydělávali na ukradené ropě ze Sýrie. Za tyto peníze si radikálové kupují zbraně a organizují útoky mimo jiné vůči Rusům, Francouzům nebo občanům Mali,“ podotkl ruský prezident.

Ropa v Sýrii a Iráku
Zdroj: BBC/Institute for Study of War/World Energy Outlook/Petroleum Economist/IEA
Právě v Turecku se skrývali a dostávali materiální a morální podporu ozbrojenci, kteří bojovali na Severním Kavkazu. Dodnes jsou tam k vidění.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Putin: Na pomahačství teroristům nezapomeneme

Turecký lid je dobrý a Moskva má v zemi řadu přátel, zdůraznil na druhou stranu Putin s tím, že Rusko neklade rovnítko mezi Turky a část vládnoucí politické špičky, která „nese přímou odpovědnost za smrt našich vojáků v Sýrii“. „Nezapomeneme na toto pomahačství teroristům. Rusové považovali zradu vždy za nejodpornější čin,“ konstatoval ruský prezident.

Ankara ale kritiku Moskvy odmítá. Turecký premiér Ahmet Davotoglu mluví o propagandě jako v dobách Sovětského svazu a prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že pokud se něco takového prokáže, je prý odhodlán rezignovat. Zároveň bvinil Moskvu, že je sama zapletena do obchodování s ropou IS v Sýrii. 

„Naftu od islamistů nakupuje George Hasrawi, který má nejen ruský pas, ale i syrský. A je největší obchodník s touto komoditou. Právě on kupuje ropu islamistů a prodává Asadovu režimu, ale má i mezinárodní odběratele. A je tady i známý ruský šachový mistr, který se do tohoto obchodu zapojuje,“ konstatoval Erdogan.

Putin stále nechápe, proč Turci ruskou stíhačku sestřelili. Jakékoli spory šlo podle něj vyřešit jiným způsobem. „Navíc jsme byli ochotni spolupracovat v nejcitlivějších otázkách pro Turecko, jít tak daleko, jako nechtěli ani jejich spojenci. Snad Alláh zbavil tureckou vládnoucí kliku soudnosti,“ podotkl šéf Kremlu.

Turecká armáda sestřelila ruský bitevník Su-24 minulé úterý na hranici se Sýrií. Podle Ankary byl opakovaně varován a narušil turecký vzdušný prostor. Velvyslanec USA u NATO Douglas Lute později uvedl, že americká data potvrzují tuto verzi události. „Byl opakovaně varován a není to poprvé, co se ruské letadlo v tureckém vzdušném prostoru pohybovalo,“ prohlásil americký diplomat.

Moskva ale obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím. Jde o první takový incident mezi členem NATO a Ruskou federací v historii Aliance. 

Rusko zavádí sankce, zbraněmi řinčet nechce

Putin zdůraznil, že Turci budou svého činu litovat, Rusko ale nehodlá v rámci odvetných opatření řinčet zbraněmi. Moskva už uvalila na Turecko sankce, zahrnující omezení dovozu tureckého zboží včetně potravin. „Pokud si ale někdo myslí, že když se dopustí takového útoku na naše síly, tak to může napravit rajčaty, tak je na omylu,“ podotkl ruský prezident.

Moskva také doporučila Rusům nejezdit do Turecka a od prvního ledna skončí bezvízový styk mezi oběma zeměmi. Rusko navíc pozastavilo přípravné práce v projektu plynovodu Turkish Stream. Ankara zatím žádná odvetná opatření nechystá.