Slovensko podalo žalobu proti uprchlickým kvótám

Slovensko podalo u Soudního dvora EU žalobu proti přerozdělování uprchlíků v členských zemích Unie na základě povinných kvót, které v září jasnou většinou hlasů schválili ministři vnitra evropské osmadvacítky. Podání žaloby potvrdil slovenský premiér Robert Fico.

„Toto rozhodnutí (o kvótách) bylo přijato v rozporu s evropským právem. Kvóty považujeme za nerealizovatelné. Praxe ukazuje, že kvóty jsou fiaskem,“ prohlásil Fico po zasedání kabinetu, který žalobu projednal. Bratislava požaduje, aby unijní soud vyhlásil rozhodnutí o zavedení kvót za neplatné.

Podle Slovenska je totiž rozhodnutí ministrů vnitra v rozporu s rozhodnutím summitu státníků EU, který podle Fica konstatoval, že nebudou přijímány povinné kvóty. Slovenská vláda rovněž tvrdí, že v souvislosti se schválením kvót bylo porušeno právo národních parlamentů zemí EU a Evropského parlamentu podílet se na přípravě rozhodnutí.

Slovensko zpochybňuje i způsob, jakým ministři vnitra o kvótách rozhodli. „Domníváme se, že rada ministrů vnitra měla rozhodovat jednomyslně, a nikoli většinově, protože v daném případě se hlasovalo o návrhu komise a došlo ke změnám tohoto návrhu. V takovém případě se podle příslušné právní úpravy má rozhodovat jednomyslným hlasováním,“ řekl Fico.

Slovensko již po schválení kvót na uprchlíky letos v září oznámilo, že se rozhodnutí nepodřídí a že jej napadne u unijního soudu. Podle rozhodnutí ministrů vnitra by si členské země EU na základě kvót měly rozdělit 120 000 uprchlíků. Proti kvótám kromě Slovenska hlasovalo také Česko, Rumunsko a Maďarsko, Finsko se zdrželo.

Kvóty bude žalovat i Maďarsko, Česko se nepřipojí

Plán na přerozdělení žadatelů o azyl na základě povinných kvót hodlá u soudu EU napadnout také Maďarsko. Maďarský parlament v listopadu schválil zákon, kterým vládě Viktora Orbána poskytl pravomoci k takovému kroku.

Česko se ke slovenské žalobě naopak nepřidá, což vláda definitivně potvrdila v sobotu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by Česko žalobou riskovalo, že ztratí svou pozici v EU. O přehodnocení původního vládního stanoviska mluvil v pátek ve sněmovně vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho nápad téhož dne odmítli šéf ČSSD Sobotka i předseda třetí koaliční strany (KDU-ČSL) Pavel Bělobrádek.

Unijní kvóty pro přerozdělení běženců
Zdroj: ČT24

Na základě kvót by mělo Slovensko v první fázi převzít 802 migrantů z Itálie a Řecka a následně v případě potřeby dalších 656 uprchlíků. Slovensko dříve v tomto týdnu oznámilo, že na dobrovolném principu přijme 149 asyrských křesťanů z Iráku. S jejich integrací do společnosti bude pomáhat katolická církev.