Tisíce stoupenců Pegidy spílaly Berlínu a slavily vítězství polské pravice

Asi 12 tisíc lidí se opět sešlo v Drážďanech na demonstraci hnutí Pegida, které je proti příchodu běženců do Německa. Řečníci kritizovali otevřenou politiku Berlína a blahopřáli polské konzervativní straně Právo a spravedlnost (PiS) k vítězství v parlamentních volbách. Do ulic vyšlo také přes tisíc odpůrců Pegidy.

Předák Pegidy Lutz Bachmann prohlásil, že vítězství PiS dokazuje rostoucí odpor Evropanů proti příchodu běženců.

Politika zaměřená proti uprchlíkům podle něj bude mít brzy úspěch i v Německu. „Zůstaneme tady a nakonec zvítězíme,“ prohlásil za hlasitého potlesku a skandování „My jsme národ“ a „Merkelová musí pryč“.

Demonstrace Pegidy
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Německý spisovatel Baal Müller pak pokračoval v kritice vlády. Podle něj představitelé státu šikanují odpůrce imigrační politiky a vyhrožují jim ztrátou zaměstnání. Příliv běženců prý povede k útokům na německé ženy.

Zhruba 1300 lidí vyšlo do ulic Drážďan vyjádřit podporu vládní azylové politice a nesouhlas s postoji Pegidy. Při průvodu protiislámského hnutí pokřikovali na stoupence Pegidy „Hnědá smečka“, policie ale obě skupiny rozdělila a nedošlo k žádnému fyzickému konfliktu.

Proti akci Pegidy se postavilo i vedení drážďanské opery, které nechalo na budovu nasvítit nápis „Nejsme jeviště pro nenávist vůči cizincům“.

„Nepřátelé tolerantní demokracie,“ říká o stoupencích Pegidy ministr spravedlnosti

Hnutí Pegida v bulvárním deníku Bild kritizoval i ministr spravedlnosti Heiko Maas. Účastníci demonstrací podle něj nejsou „naštvaní občané“, ale „nepřátelé naší tolerantní demokracie“. Lidé na akci Pegidy podle něj nesou morální zodpovědnost za přibývající počet útoků na ubytovny pro běžence.

Zákaz demonstrací protiislámského hnutí ale podle ministra není na místě, protože je třeba hájit svobodu slova a svobodu shromažďování.

Angela Merkelová
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Merkelové klesá popularita

Německo očekává, že do země přijde letos celkem 800 tisíc uprchlíků. Kancléřka Angela Merkelová ale dál brání otevřenou politiku vůči běžencům. Podle deníku Die Welt nebude Německo ani v příštím roce vracet běžence ze Sýrie do jejich původní vlasti.

Sociální demokraté (SPD) podobně jako bavorská křesťansko-sociální unie kritizují šéfku vlády za to, že odmítá přiznat neschopnost Německa přijmout neomezené množství přistěhovalců. Merkelové mezitím klesá popularita i u veřejnosti.

Berlín začne deportovat migranty z balkánských zemí

V Německu v pondělí vstoupily v platnost nové zpřísněné azylové zákony. Opatření mimo jiné rozšiřují počet takzvaných bezpečných zemí, jejichž občané nemají na azyl nárok, a to o Albánii, Kosovo a Černou Horu. První deportace neúspěšných žadatelů se očekávají již začátkem příštího týdne.

Zpravodaj v Německu: Úřady zatím s větší vlnou deportací nezačaly (zdroj: ČT24)