Jak se vlastně želva hledá? Na Galapágách objevili nový druh

Američtí vědci objevili na Galapágách nový druh obří želvy. Jde již o 15. druh těchto živočichů na ekvádorském souostroví, čtyři druhy již vymřely. Obří želvy váží až čtvrt tuny a dožívají se více než stovky let. Nový druh dostal odborný název Chelonoidis donfaustoi na počest služebně nejstaršího správce tamní rezervace Fausta Llereny Sáncheze.

Existenci nového druhu tušili vědci již delší dobu vzhledem k tomu, že krunýř těchto želv nemá tak kupolovitý tvar jako ostatní. Objev potvrdily genetické testy. Podle bioložky Yaleovy univerzity Giselly Caccioneové byl Chelonoidis donfaustoi zjištěn na východě ostrova Santa Cruz. Patří k němu pouhých 250 kusů. Na ostrově se vyskytuje ještě druh Chelonoidis porteri, který je zastoupen 2000 jedinci.

Galapážské souostroví je izolovanou přírodní rezervací v Tichém oceánu vzdálenou asi tisíc kilometrů od ekvádorských břehů. Tvoří je 18 sopečných ostrovů, na nichž žijí endemické druhy, tedy zvláštní druhy zvířat, která se vyskytují pouze tam. Kromě mohutných suchozemských želv mezi ně patří i prehistoricky vyhlížející ještěři.

V roce 1835 na ostrovech strávil šest týdnů pozorováním živočichů britský přírodovědec Charles Darwin. Na základě výsledků těchto pozorování uspořádal svou základní koncepci přirozeného vzniku a vývoje druhů evolucí, jejíž hlavní hybnou silou je přírodní výběr.

Vydáno pod