Netanjahu odmítá mezinárodní pozorovatele na Chrámové hoře v Jeruzalémě

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl francouzský návrh nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Počítá se v něm s rozmístěním mezinárodních pozorovatelů na jeruzalémskou Chrámovou horu, což má pomoci zklidnit současné napětí. Na autobusové zastávce na jihu země dosud neidentifikovaný útočník zastřelil jednoho Izraelce, dalších deset zranil.

Netanjahu na jednání vlády řekl, že v návrhu OSN není jediná zmínka o podněcování Palestinců k násilí a o teroristických útocích na Izraelce. „Už jsme viděli, co se stalo na posvátných místech na Blízkém východě, kde si extrémističtí muslimové navzájem ničí mešity a také křesťanské, historické a židovské památky. Izrael není problém na Chrámové hoře, je řešením. My status quo dodržujeme. Jsme jediní a budeme v tom pokračovat odpovědným způsobem,“ uvedl.

Na Chrámové hoře jsou významné mešity, ale stával tam také židovský chrám. Izrael svým občanům na místo povoluje vstup, nesmí se tam ale modlit. V minulých měsících se počet Židů vystupujících na horu zvýšil, byli mezi nimi i členové vlády. Palestinci tvrdí, že se Izrael chystá režim na muslimy, židy i křesťany uctívaném místě změnit, Netanjahu to opakovaně popřel.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zdroj: Reuters/Ronen Zvulun

Izraelská vláda v souvislosti se vzdouvající se vlnou agrese schválila zákon, který policii umožní osobní prohlídku kohokoli, kdo se bude zdát podezřelý. Čtyři izraelská města oznámila, že tamní školy zakážou vstup úklidového a údržbového personálu. Tato povolání vykonávají většinou izraelští Arabové, kteří tvoří pětinu z osmi milionů občanů Izraele.

Ke zklidnění situace má přispět středeční schůzka amerického ministra zahraničí Johna Kerryho s Natenjahuem, která se uskuteční v Německu. Poté se Kerry na Blízkém východě potká s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem.

Střelba na autobusovém nádraží

Jednoho Izraelce zabil a zhruba deset dalších lidí postřelil dosud neidentifikovaný útočník, podle spekulací médií Palestinec, který v neděli večer spustil střelbu na autobusovém nádraží v Beerševě v jižním Izraeli. Jde o jeden z nejvážnějších útoků v nynější vlně násilí v zemi.

Policejní velitel Joram Halevy uvedl, že útočník vstoupil na stanici se střelnou zbraní a nožem. Další zbraň sebral jednomu vojákovi, kterého pobodal. Nakonec jej údajně zlikvidoval člen nádražní ochranky. Pobodaný voják zraněním v nemocnici podlehl. Bezpečnostní složky ve zmatku považovaly za komplice útočníka i cizince z Eritreje a postřelily ho.

Násilí v Izraeli si během října vyžádalo již na 50 obětí, převážně Palestinců, kteří útočí především noži převážně na ortodoxní Židy. Izrael sice stupňuje bezpečnostní opatření, policie ovšem upozorňuje, že útokům jedinců vyzbrojených noži lze jen stěží předejít.

Protesty Palestinců na Západním břehu Jordánu
Zdroj: Mussa Issa Quwasma/Reuters

Studenti chtěli opravit Josefův hrob, byli napadeni

Asi 30 studentů náboženské školy z Jeruzaléma se vydalo bez svolení armády k hrobce starozákonního Josefa na Západním břehu Jordánu, který Palestinci v pátek zapálili. Podle svých slov chtěli objekt opravit. Palestinci na ně zaútočili, střet rozháněla policie.

Místo leží v oblasti, jejíž bezpečnost spadá do pravomocí palestinských úřadů. Izraelci tam sice chodit smí, ale pouze po dohodě s armádou, která jim musí poskytnout doprovod. Zástupce izraelské policie řekl, že chování studentů je „naprosto nezodpovědné“ a že incident mohl skončit tragicky.

  • Na Václavském náměstí se v neděli sešlo asi 200 lidí, aby podpořili stát Izrael. Během setkání se snažili upozornit na rostoucí počet útoků proti Židům. Akci pořádalo několik organizací včetně Mezinárodního křesťanského velvyslanectví v Jeruzalémě nebo Ligy proti antisemitismu.