Drogový boss „Prcek“ Guzmán si při těsném úniku mexické policii poranil tvář

Nejhledanější drogový boss světa Juaquín Guzmán řečený Prcek těsně unikl policistům na severozápadě Mexika. Utrpěl při tom poranění obličeje a nohy. Šéf kartelu Sinaloa uprchl v létě podzemním tunelem z věznice s nejvyšším stupněm ochrany.

Mexická vláda v prohlášení uvedla, že bezpečnostní složky se při pátrání v posledních dnech soustředily na severozápadní část země. Pátrají nedaleko Guzmánova rodného distriktu Sinaloa. „V důsledku těchto akcí, a aby unikl dopadení, se Guzmán spěšně vydal na útěk, přičemž si způsobil zranění nohy a tváře,“ uvedla vláda. „Je třeba zdůraznit, že tato zranění nebyla důsledkem přímého střetu,“ dodala vláda.

Šéfovi jednoho z nejmocnějších drogových syndikátů se podařilo v létě za dramatických okolností uprchnout z věznice poblíž mexické metropole. Guzmán, přezdívaný kvůli své nevelké postavě Prcek, se 22. července podzemním tunelem prokopal ven a beze stopy zmizel.

Policie doposud zatkla 34 lidí, které podezřívá z pomoci nebezpečnému kriminálníkovi, mezi nimi i zaměstnance věznice. Stavba tunelu o délce 1,5 km byla pečlivě naplánovaná a trvala nejméně rok. Guzmán se po svém úniku na sociální síti Twitter vysmíval mexické policii, urážek se dočkal i prezident země Enrique Pena Nieto.

Video popisující Guzmánův útěk:

Záběry z míst, po kterých drogový boss prchal z cely (zdroj: Reuters)

USA za Prcka nabízejí 5 milionů dolarů, Mexiko 4

Guzmán byl poprvé uvězněn na začátku devadesátých let, v roce 2001 se mu poprvé podařilo uprchnout. Skryl se v dodávce vozící prádlo z prádelny. Dopaden byl až vloni v únoru.

Jeho kartel Sinaloa kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA. V roce 2009 časopis Forbes vyčíslil Guzmánův majetek na víc než miliardu dolarů a zařadil ho tehdy na seznam nejbohatších lidí světa.

Joaquín Guzmán
Zdroj: PGR - Attorney General's Office/Reuters

Americké úřady vypsaly v srpnu odměnu za informace vedoucí ke zločincovu dopadení. Kdo prozradí Guzmánův úkryt, může se těšit na pět milionů dolarů. Necelé 4 miliony dolarů nabídla také mexická vláda.