Vypátráni další dva možní strůjci atentátu nad Lockerbie

Britští a američtí vyšetřovatelé objevili dva podezřelé, kteří se měli podílet na atentátu na americké letadlo, jež roku 1988 vybuchlo nad skotskou obcí Lockerbie. Úřady chtějí oba Libyjce vyslechnout v Tripolisu. Dosud jediným odsouzeným v tomto případu byl před lety také Libyjec.

Británie a Spojené státy žádají libyjské úřady, aby umožnily skotským detektivům a příslušníkům FBI oba podezřelé vyslechnout v hlavním libyjském městě. Nejmenovaní podezřelí Libyjci podle vyšetřovatelů byli nejspíš v kontaktu s Libyjcem Abdalem Basatem Alím Muhammadem Midžrahím, který je zatím jedinou odsouzenou osobou za atentát proti letu Pan Am 103.

Midžrahí byl za atentát odsouzen v roce 2001 na doživotí, kvůli smrtelné nemoci byl ale v roce 2009 z vězení propuštěn do Libye, což vyvolalo v Británii vlnu odporu. Ve vlasti Midžrahí zemřel v roce 2012. Až do konce života trval na své nevině. Pro mnoho Libyjců je hrdina a obětní beránek, jehož Západ zneužil k ovládnutí Libye.

  • Při explozi na palubě letadla zahynulo 21. prosince 1988 všech 259 cestujících z 21 zemí.
  • Na zemi přišlo o život dalších 11 místních osob. Mezi mrtvými bylo 180 Američanů.
  • Až do teroristických útoků v USA ze září 2001 zemřelo nejvíce občanů Spojených států právě při tomto útoku.

Katarská televize Al-Džazíra loni začala tvrdit, že za útok na americké letadlo může Írán, nikoliv Libye. S odvoláním na nové důkazy uvedla, že pumový atentát nařídil Teherán a s pomocí jeho peněz jej provedla jistá palestinská ozbrojená skupina. Šlo prý o odvetu za smrt 290 cestujících letadla společnosti Iran Air, které sestřelila americká armáda v Perském zálivu pět měsíců předtím. Teherán obvinění z účasti na útoku nad Lockerbie odmítá.