Brazilská prezidentka čelí skandálu. Porušila rozpočtová pravidla

Brazilská vláda pod vedením prezidentky Dilmy Rousseffové porušila zákon, když si ve snaze zalátat díry v loňském státním rozpočtu půjčila peníze od státních bank. S odvoláním na federální účetní dvůr o tom dnes informovaly světové agentury. Podle opozice rozhodnutí soudu otevírá cestu k podání ústavní žaloby na hlavu státu. To může ve finále vést až k jejímu odvolání.

Rousseffová podle soudu manipulovala s loňským státním rozpočtem ve snaze zamaskovat rostoucí schodek před nadcházejícími volbami. Porušila tím údajně zákon o fiskální zodpovědnosti. Podle médií se jedná o první podobné rozhodnutí brazilského účetního dvora za posledních 80 let.

Verdikt sice není právně závazný, opozice by jej ale mohla v parlamentu využít k zahájení procesu takzvaného impeachmentu, na jehož závěru by mohla Rousseffová přijít o funkci. Prezidentka jakékoli pochybení odmítá a chystá se proti rozhodnutí odvolat k Nejvyššímu soudu.

To je konec vlády Rousseffové. Tohle rozhodnutí její administrativu pohřbívá jednou provždy.
Rubens Bueno
Opoziční poslanec
obrázek
Zdroj: ČT24

Levicová politička Rouseffová v čele největší jihoamerické země stanula v roce 2011 jako nástupkyně oblíbeného prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy. Ve funkci ji potvrdily volby v roce 2014.

Teprve v úterý brazilská volební komise oznámila, že se bude znovu zabývat údajně nelegálním financováním loňské předvolební kampaně Rousseffové. Část nezákonných příjmů mělo do stranické kasy údajně plynout i ze státní ropné společnosti Petrobras. Pokud by se podezření potvrdilo, mohla by komise zvolení Rousseffové zneplatnit.

Popularita prezidentky v posledních měsících klesá kvůli vleklé hospodářské recesi a několika velkým korupčním kauzám, které se dotkly předních členů vládní Strany pracujících.

Vydáno pod