Egyptologové možná odhalili, kde se nachází mumie slavné Nefertiti

Egyptologové možná rozluštili záhadu, která jim dělala dlouhá léta vrásky. Přední britský expert totiž tvrdí, že ví, kde se skrývá mumie legendární královny Nefertiti. Podle Nicholase Reevese se místo posledního odpočinku jedné z nejkrásnějších žen starověku nachází za zdmi slavné Tutanchamonovy hrobky. Důkazů je ale zatím málo, egyptské úřady chtějí teorii ověřit pomocí radarů.

Nefertiti znamená v překladu „nádherná žena přichází“ - vládla po boku mocného Achnatona před více než třemi tisíci lety. Měla s ním šest dcer, panovníkovi ale nedala mužského potomka. Její vliv proto upadal a kolem roku 1336 před naším letopočtem náhle zmizela. Ani o její smrti se toho příliš neví.

Reeves by se nyní rád zapsal do dějin jako ten, kdo objevil Nefertitinu hrobku. Podle něj leží v Údolí králů, skrytá za zdmi pohřební místnosti faraona Tutanchamona. Anglický archeolog, který pracuje na univerzitě v Arizoně, se zaměřil na zkoumání detailních snímků stěn hrobky.

„Podle mě byla tato hrobka původně vystavena pro královnu. Byla adaptována pro pohřbení královny, která se měla stát faraonovou ženou, protože tu máme faraonské scény. Řeč tu je podle všeho o Nefertiti a postava, která ji pohřbívá, je podle všeho Tutanchamon,“ konstatoval Reeves.

Z hrobky měly vést dveře do dalších komnat

Malby na stěnách mají odvést pozornost od vrypů v kvádrech, které prozrazují, že tu bývaly dveře do dalších místností. Právě v ukrytých komnatách mohla Nefertiti najít místo posledního odpočinku. „Tato hrobka by mohla být výrazně větší, než si egyptologové dosud mysleli. K tomuto závěru jsme došli na základě zcela nových důkazů, které nám poskytly technologie, k nimž neměly předchozí generace přístup,“ poznamenal egyptolog.

Nefertiti byla Tutanchamonovou macechou, proto mohou jejich hrobky sousedit. Teorie odpovídá i na to, proč je místnost tohoto nevýznamného faraona tak honosná. Tutanchamon se stal slavným až ve 20. století - právě díky zachovalosti hrobky. Uvnitř byly nalezeny asi dva tisíce různých předmětů.

Horizont: Nefertiti možná spočinula za zdmi Tutanchamonovy hrobky (zdroj: ČT24)

Světoví egyptologové varují: Nebuďme optimističtí předčasně

„Mohla by to být Nefertiti, mohla by to být Kia, mohl by to být někdo jiný z Tutanchamonovy rodiny. Počkejme si na výsledky až do konce,“ vyzývá egyptský ministr historických památek Mamdouh El Damati.

Egypťané chtějí teorii ověřit pomocí radarových zařízení během nadcházejících tří měsíců. „Pokud je to pravda, je to objev, který zastíní samotný objev Tutanchamonovy hrobky,“ poznamenal Damati.