Bulharsko přistřihlo Rusku křídla, zásobovací lety pro Sýrii mají utrum

Bulharsko odmítlo žádost Moskvy o využití jeho vzdušného prostoru pro zásobovací lety do Sýrie. Podle mluvčí ministerstva zahraničí panují „vážné obavy“ ohledně nákladu těchto letadel. Moskva tvrdí, že letadla přes Bulharsko na Blízký východ stejně nelétají, chce ale po Sofii vysvětlení. V poslední době se v zahraničních médiích mluví o možném ruském zásahu v Sýrii. Šéf Kremlu to ale označil za předčasné spekulace.

Zákaz přeletů je platný do 24. září. „Bulharské ministerstvo zahraničí odmítlo přelety ruských vojenských zásobovacích letadel mířících do Sýrie nad Bulharskem,“ sdělila agentuře Reuters mluvčí ministerstva. Rozhodnutí bylo podle ní přijato v uplynulých dnech. „Máme dostatek informací, které nám umožňují mít vážné pochybnosti o nákladu letadel, což je důvod odmítnutí,“ dodala.

Podle zpráv ruských médií Moskva trvá na tom, že do Sýrie letecky přepravuje výhradně humanitární náklad.

Bylo nám sděleno, že tato letadla vezou humanitární pomoc, ale máme informace, kterým máme důvod věřit, že to není ten skutečný náklad.
Mluvčí bulharského ministerstva zahraničí

Ruský senátor Vladimir Džabarov agentuře TASS řekl, že bulharský zákaz nemá valný praktický význam, protože ruské stroje využívají jiné trasy. Letadla vypravená Moskvou podle Džabarova kvůli válce na Donbasu nelétají přes Ukrajinu, ale na Blízký východ volí trasu přes Kavkaz, Turecko a Írán.

Ruský náměstek: Přítomnost našich vojáků v Sýrii je nutná

Rusko už požádalo bulharské úřady o vysvětlení. Agentuře Interfax to řekl náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. Přítomnost ruských vojáků v Sýrii je podle Bogdanova nutná pro výcvik místních odborníků v obsluze ruské vojenské techniky. „Ničeho se nedopouštíme, jednáme v absolutně přísném souladu se svými závazky, s ruskými zákony a s požadavky mezinárodního práva,“ podotkl Bogdanov, který je zvláštním zmocněncem Kremlu pro Blízký východ.

  • Řecko už v pondělí oznámilo, že Atény obdržely žádost od Spojených států, aby ruským letounům vezoucím náklad do Sýrie nedovolily využívat řecký vzdušný prostor. Atény následně uvedly, že Rusko létá východněji, takže je tento požadavek bezpředmětný.

Sýrie mezitím odmítla zprávy, že Moskva v zemi hromadí zbraně. „Na syrském území, a to na zemi, na moři ani ve vzduchu, neoperují žádní ruští vojáci, žádné ruské vojenské operace se tady nekonají,“ řekl syrský ministr informací Umrán Zúb libanonské televizi. „Podobné zprávy mají Sýrii poškodit a vyvolat dojem, že syrský stát je slabý a armáda natolik oslabená, že potřebuje přímou pomoc přátel,“ dodal.

V zahraničních médiích to vře. Chystá se Rusko zasáhnout v Sýrii?

O ruské intervenci v Sýrii podrobně informoval izraelský zpravodajský server Ynet. Rusko už podle něj přesouvá letecký kontingent na syrskou základnu, odkud mají být vedeny útoky na pozice radikálů z Islámského státu (IS). Proti radikálům z této skupiny už delší dobu zasahuje ze vzduchu mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. Nedávno se k útokům přidalo i Turecko.

Ruský obrněný transportér BTR-82A údajně spatřený v Sýrii
Zdroj: Youtube/Washington Post

V úterý byly na twitterovém účtu napojeném na skupinu radikálů z An-Nusrá čtyři fotografie, na nichž mají být ruské letouny, včetně stíhačky Su-34 a dronu v provincii Idlib. Washington Post ale zdůraznil, že nelze ověřit pravost fotografií.

Web Oryx.blog, který sleduje vojenskou činnost v regionu, pak uvedl, že má důkazy o přesunu ruských bojových vozidel a samopalů do Sýrie. V provincii Latakíja se měl objevit ruský obrněný transportér BTR-82A. Na vozidlech prý byly vidět značky, které – na rozdíl od Asadova režimu – používá ruská armáda.

Rusko je klíčový spojenec syrského prezidenta Asada, který bojuje s nejrůznějšími povstaleckými skupinami – od umírněných rebelů až po radikály z IS.

Otázka možného zapojení Ruska do syrského konfliktu zaměstnává i české ministerstvo obrany, které informace ověřuje. Ministr Martin Stropnický se ale nechal slyšet, že je to „dost pravděpodobné“.

Putin: Zapojení ruské armády do syrského konfliktu? Předčasné úvahy

Ruský prezident Vladimir Putin ale prohlásil, že spekulovat o přímé účasti ruské armády v boji proti IS v Sýrii je předčasné. Připustil ovšem, že se Moskva snaží vytvořit mezinárodní koalici pro boj s terorismem, což konzultuje s Washingtonem.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Válka v Sýrii začala v roce 2011. Stála životy čtvrt milionu lidí a vyvolala uprchlickou krizi, která nyní zasáhla také Evropu.

Šéf rakouské diplomacie: Do boje proti IS zapojme Asada i Rusko

Podle rakouského ministra zahraničí by měl Západ do bojů proti IS zapojit Asada i jeho spojence, kterým je právě Rusko – a také Írán. „Podle mého názoru je prioritou boj proti terorismu. Ten nebude možný bez mocností jako Rusko a Írán,“ řekl šéf rakouské diplomacie Kurz během návštěvy Teheránu.

„Potřebujeme v tomto ohledu pragmatický společný postoj, včetně zapojení Asada do boje proti teroru Islámského státu,“ dodal. Íránský prezident Hasan Rouhání pak prohlásil, že Irán je ochoten diskutovat o míru v Sýrii s jakoukoli zemí.

Vydáno pod