Putin k boji proti IS: Spekulace o ruském zásahu v Sýrii jsou předčasné

Spekulovat o přímé účasti ruské armády v boji proti Islámskému státu (IS) v Sýrii je předčasné, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Moskva se ale snaží vytvořit mezinárodní koalici pro boj s terorismem. Putin už možnost společného postupu konzultoval s americkým prezidentem. Rusko podporuje syrského prezidenta Bašára Asada. Podle šéfa Kremlu je Asad ochoten podělit se o moc se „zdravou" částí opozice.

„Pokračujeme v politickém úsilí o vytvoření nějaké koalice,“ konstatoval šéf Kremlu. „Není-li dnes možné zahájit přímo na bitevním poli spolupráci se zainteresovanými zeměmi, pak je třeba zajistit alespoň určitou vzájemnou koordinaci. Snažíme se o to a první kroky ukazují, že to je vcelku možné,“ dodal ruský prezident.

Zdá se, že Rusové zvažují zapojení do přímých bojových operací na straně Asadových vojáků. Pokud tak učiní, bude to spíš pro Bašára Asada než proti Islámskému státu. Asad a jeho lidé by se tak nemuseli bát – území, které drží, by bylo v bezpečí. Povstalci by proti ruským zbraním neměli šanci.
Pavel Novotný
redaktor ČT

Putin prý myšlenku mezinárodní protiteroristické koalice probíral s „americkými partnery,“ mluvil i s Obamou. Záležitost byla také předmětem Putinových konzultací s vedoucími představiteli Turecka, Saúdské Arábie, Jordánska, Egypta a dalších zemí. Kromě toho se nedávno do Moskvy sjeli šéfové generálních štábů zemí, které s oblastmi konfliktů sousedí.

Asad prý souhlasí s předčasnými volbami a přizváním části opozice do vlády

„Pracujeme také s našimi partnery v Sýrii. Obecně chápeme, že společné úsilí bojovat proti terorismu musí jít ruku v ruce s politickým procesem v Sýrii samotné. Syrský prezident souhlasí s uspořádáním předčasných voleb, řekněme parlamentních, s navázáním kontaktu s takzvanou zdravou opozicí a s jejím zapojením do vlády,“ konstatoval Putin. Moskva zve k jednáním tuto část opozice stejně jako zástupce Asadovy vlády, oponenti Asada ale odmítají jakékoli ujednání, které by umožňovalo Asadovi zůstat u moci.

„Rusové jsou v Asadově Sýrii přítomni dlouhou dobu, mají tu středomořskou základnu. Zbraně, moderní techniku, ale i vojáky tam má Rusko neustále. Asadova armáda tak bojuje s ruskými zbraněmi, je jen otázka, jestli občas nějaký ruský voják do nějakého letadla zasedne, či nikoli,“ poznamenal redaktor ČT Pavel Novotný.

Přímou účast ruské armády v bojích proti IS Putin popřel s tím, že něco podobného je zatím předčasné.

Zvažujeme různé možnosti, ale účast ve vojenských operacích zatím není na pořadu dne. I tak ale Sýrii poskytujeme dosti výraznou vojenskou a technickou podporu.
Vladimir Putin
Ruský prezident

 O potřebě vytvoření mezinárodní protiteroristické koalice hovořil ve čtvrtek v Pekingu při setkání s Putinem český prezident Miloš Zeman, který o záležitosti hodlá promluvit na nadcházejícím zasedání Valného shromáždění OSN. Hovořit má na vrcholné diplomatické akci i Putin, který v New Yorku povede ruskou delegaci.

Spekulace o přímé ruské účasti na bojích proti IS se v minulých dnech do světa rozšířily z izraelských zpravodajských serverů. Rusko podle nich zahájilo vojenskou intervenci přesunem leteckého kontingentu na svou základnu v Sýrii, odkud prý mají být vedeny útoky proti islamistům. Účast ruských sil v boji proti IS označil ve čtvrtek za „dost pravděpodobnou“ i český ministr obrany Martin Stropnický, Moskva ale podobné zprávy opakovaně popírá.

Hrobky v Palmýře údajně zničené islamisty
Zdroj: Sandra Auger/Reuters

Radikálové z IS zničili další část syrské Palmýry

Teroristé z IS dál ničí starověkou Palmýru. „Vyhodili do vzduchu tři pohřební věže, ty nejzachovalejší a nejkrásnější,“ řekl agentuře AFP Maamún Abdalkarím, který vede oddělení památek a muzeí. Hrobky pocházely z 1. století našeho letopočtu. 

Palmýra byla ve starověku významnou zastávkou na trase karavan. Dnes leží v poušti a je v ní rozsáhlé a cenné archeologické naleziště, kvůli němuž je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Satelitní snímky už minulý týden potvrdily poškození dvou hlavních chrámů.