Udeří Rusko na Islámský stát v Sýrii? Zahraniční média předkládají důkazy

Rusko možná poprvé vojensky zasáhne do syrského konfliktu. Podle zahraničních médií chce udeřit na pozice Islámského státu (IS). Radikálové ze skupiny An-Nusrá zveřejnili snímky, na nichž mají být ruské letouny kroužící nad provincií Idlib. Jejich pravost ale nelze ověřit –Rusko navíc chystanou intervenci popírá. Zásah Moskvy je ale pravděpodobný i podle českého ministra obrany Martina Stropnického (ANO).

O ruské intervenci v Sýrii podrobně informoval izraelský zpravodajský server Ynet. Rusko už podle něj přesouvá letecký kontingent na syrskou základnu, odkud mají být vedeny útoky na pozice IS. Proti radikálům z této skupiny už delší dobu zasahuje ze vzduchu mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. Nedávno se k útokům přidalo i Turecko.

V nejbližších dnech prý dorazí do Sýrie ruští piloti, kteří budou nasazeni v letadlech a útočných vrtulnících proti radikálům. Podle Ynetu míří do Sýrie i další ruští vojáci včetně poradců, instruktorů a techniků. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov to ale popírá. „Takovým zprávám není radno věřit,“ komentoval mluvčí informace o přesunech ruské vojenské techniky.

Nebylo by to úplně překvapivé. Od roku 1971 udržují ruské námořnictvo a pozemní síly základnu u města Tartús, kde je de facto určitý prostor vyhrazený přímo pro ruskou námořní základnu. Ta byla využívána pro monitorování pohybu letounů a lodí ve východním Středomoří ze strany NATO. V tuto chvíli je to hlavní linka, kudy přicházejí zásoby, v poslední době i velmi moderních zbraní, které Rusové poskytují syrské armádě.
Jakub Szántó

V úterý byly na twitterovém účtu napojeném na skupinu radikálů z An-Nusrá čtyři fotografie, na nichž mají být ruské letouny, včetně stíhačky Su-34 a dronu. U snímků se uvádí, že byly zachyceny v provincii Idlib, kde probíhají těžké boje a kde se daří syrským povstalcům. List Washington Post ale zdůraznil, že nelze ověřit pravost fotografií.

Web Oryx.blog, který sleduje vojenskou činnost v regionu, uvedl, že má důkazy přesunu ruských bojových vozidel a samopalů do Sýrie. Oryx 24. srpna informoval o přítomnosti ruského obrněného transportéru BTR-82A v provincii Latakíja. Na vozidlech prý byly vidět značky, které – na rozdíl od Asadova režimu – používá ruská armáda.

Dvacátého srpna navíc byla v Bosporské úžině spatřena tanková výsadková loď Černomořské flotily Nikolaj Filčenkov – zřejmě s vojenským materiálem, napsal server Bosphorus Naval News. Na palubě mělo být větší množství nákladu zabaleného do maskovacích sítí a plachet. To znamená, že nákladový prostor už byl plný.

  • Rusko chce udržet u moci syrského prezidenta Bašára Asada, případné zapojení Moskvy do konfliktu by tudíž znamenalo špatnou zprávu pro syrské povstalce, kteří volají po pádu režimu a sami bojují proti radikálům.

Západní zdroje tvrdí, že Rusové nedávno vyjednávali o nové taktice s Íránci, kteří mají v Sýrii rovněž své vojáky. Dohodli se údajně na tom, že učiní vše, aby udrželi u moci Asada a aby zamezili šíření vlivu IS a dalších islámských radikálů do postsovětských muslimských států.

obrázek
Zdroj: ČT24

Spojené státy mlčí

Ynet píše, že americká administrativa ví o úmyslu Ruska zapojit se do operací v Sýrii, ale zatím na tyto zprávy nereagovala. „Nic k tomu nemám,“ prohlásila pro Washington Post mluvčí amerického ministerstva obrany Elissa Smithová.

USA Podle Ynetu konzultují s Íránci a jde jim hlavně o jejich pomoc v bojích v irácké provincii Anbár a následně při osvobození severoiráckého Mosulu. Na straně irácké armády bojují šíitské milice, které zřejmě Íránci řídí a cvičí.

Zpravodaj ČT Szántó: Zásah Ruska v Sýrii by nebyl překvapivý (zdroj: ČT24)

Stropnický: Ruské nálety by radikálům zkomplikovaly život

Otázka možného zapojení Ruska do syrského konfliktu zaměstnává i české ministerstvo obrany. „Chceme si to ověřit, je to poměrně významná zpráva. Já jsem o tom mluvil ráno s některými našimi speciálními útvary. Ty to ověřují. Je dost pravděpodobné, že tomu tak je,“ prohlásil ministr Martin Stropnický (ANO).

Pokud by se informace ukázala jako pravdivá, znamenalo by to podle něj výrazný zásah, který by mohl vést k efektivnějšímu řešení situace v oblasti. Zároveň míní, že celá záležitost není řešitelná vzdušnými silami.

Může pomoct, kdyby se třeba ruské stíhačky účastnily společných náletů, určitě to zkomplikuje Islámskému státu život. Ale nepřinese to žádoucí řešení.
Martin Stropnický
ministr obrany ČR

Válka v Sýrii začala v roce 2011. Stála životy čtvrt milionu lidí a vyvolala uprchlickou krizi, která nyní zasáhla také Evropu.