Země V4 důrazně odmítly chystaný plán na přerozdělení dalších uprchlíků

Země V4 důrazně odmítly chystaný plán na přerozdělení dalších uprchlíků (zdroj: ČT24)

Země Visegrádu se chtějí aktivně podílet na řešení migrační krize a jsou připraveny poskytnout experty a vybavení pro ochranu vnějších hranic Schengenu, zesílit boj proti pašerákům nebo podporovat boj proti Islámskému státu. Podle slovenského premiéra Fica se totiž objevují zpravodajské informace, že příliv uprchlíků mohou využít lidé spojení s teroristictickými skupinami. Zástupci zemí visegrádské skupiny důrazně odmítli chystaný návrh EK na přerozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků. Klíč k řešení krize vidí jinde.

Maďarský premiér Viktor Orbán zatím nepřijal nabídku pomoci se zvládnutím migrační krize od zbylých států visegrádské skupiny. 

Český premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil, že migrace je celoevropský problém a je podle něj třeba rychlé a společné reakce Unie. „Evropa musí mít společnou migrační politiku, která zajistí důstojné podmínky žadatelů o azyl. Stejně tak musí mít jednotnou návratovou politiku," uvedl Sobotka.

Premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska také vyjádřili přesvědčení, že dosavadní pokrok v implementaci opatření na evropské úrovni není dostatečný. Vyzvala proto Evropskou komisi, aby 14. září na zasedání unijních ministrů vnitra podala přehled doposud
podniknutých aktivit.

Visegrádská skupina se rovněž přihlásila k posílení pomoci pro zvláště ohrožené skupiny uprchlíků nebo zvýšení finanční a materiální pomoci zemím s velkou populací uprchlíků. Evropská politika by se podle V4 měla vedle Středomoří více soustředit i na balkánskou migrační trasu. Osmadvacítka by také měla zefektivnit ochranu vnějších hranic a ponechat dobrovolnost při přijímání uprchlíků. Jednotlivé členské země pak mají podle V4 plnit své právní povinnosti.

Visegrád důrazně odmítá návrh na další přerozdělování migrantů

Země V4 důrazně odmítly chystaný návrh Evropské komise na přerozdělení dalších 120 000 uprchlíků v rámci Evropské unie. Klíč k řešení současné migrační krize vidí jinde. Sobotka uvedl, že jakákoliv diskuse o kvótách je pouze zástupná, podstatou problému je podle něj situace v zemích, jako je Sýrie nebo Libye. Evropská komise přerozdělování uprchlíků z Itálie, Řecka a Maďarska, které jsou silně zasažené migrační krizí, navrhne příští týden.

Kvóty by byly špatně, kdyby byly trvalým mechanismem. Nyní řeší okamžitý problém některých zemí. Pokud zaznělo, že kvóty nechceme, mělo také zaznít, že dobrovolně přijmeme více migrantů.
Dušan Drbohlav

Opatření V4 k migrační krizi chceme dlouho, zní z TOP 09 a ODS

Opatření ohledně běženců, které dnes přijali v prohlášení na pražském summitu předsedové vlád visegrádské skupiny, prosazujeme dlouhodobě, zní z opozičních TOP 09 a ODS. "Odmítnutí kvót, efektivní kontrola vnějších hranic, dodržování již platných pravidel či zřízení takzvaných hotspotů jsou opatření, po kterých voláme již od ledna tohoto roku a vláda má v tomto směru naši podporu,“ řekl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Pojďme část prostředků z evropských fondů využít na řešení migrační krize.
Ivan Gabal

„Vláda reaguje pozdě, místo aby událostem šla naproti a aktivně je řešila,„ dodal František Laudát (TOP 09). Podle KSČM prohlášení přichází pozdě. Komunisté ale oceňují, že se zabývá i příčinami nynější migrační krize.

Orbán: Unie musí chránit své hranice

Pokud Evropská unie nebude chránit své hranice, bude příval migrantů nekonečný a mohou přijít miliony lidí. „Jestli necháme přijít každého, pak to znamená konec Evropy,“ varoval maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro státní rozhlas. 

Země V4 chtějí aktivně pomáhat řešení uprchlické krize (zdroj: ČT24)

„Jestliže nebudeme chránit naše hranice, pak přijdou do Evropy znovu a znovu desítky milionů,“ prohlásil šéf maďarské vlády, když hovořil o svém čtvrtečním jednání v Bruselu. Poukázal přitom na zásadní rozdíly v názorech mezi Evropskou unií a Maďarskem. Postěžoval si přitom na to, že většina vedoucích činitelů EU si myslí, že do Unie by měl být vpuštěn každý.

On-line přenos

Summit V4

  • 17:51

    Premiéři V4 ve společném prohlášení vyzývají k zesílení boje proti organizovanému zločinu a pašeráctví – EU a členské státy musí přistoupit k rázné akci proti organizátorům ilegální migrace těžícím z této lidské tragédie, včetně stávajících misí Společné bezpečnostní a obranné politiky EU. Tato snaha by měla být komplexní a měla by zahrnovat mimo jiné aktivnější přístup k souvisejícím jednáním v rámci Organizace spojených národů.

  • 17:26

    Uprchlíky podvedli i někteří evropští politici, protože jim řekli, že existuje nějaká možnost se dostat EU; po překročení hranic, ale nedostanou žádná víza, řekl maďarský premiér Orbán. Připomněl, že tisíce běženců dnes vyrazily pěšky po dálnici z Budapešti do Vídně.

  • 17:23

    Zástupci zemí visegrádské skupiny důrazně odmítli chystaný návrh Evropské komise na přerozdělení dalších 120 000 uprchlíků. Klíč k řešení krize vidí jinde.

K aktuálním problémům s migranty zejména v hlavním městě premiér poznamenal, že Maďarsko musí chránit své hranice a aplikovat evropská migrační pravidla i na tyto lidi. „My Maďaři, pokud chceme mít nadále možnost volně se pohybovat po Evropě, musíme chránit naše hranice a rovněž musíme na Východním nádraží v Budapešti vynutit respektování pravidel Evropské unie,“ řekl. Poukázal přitom na to, že většina uprchlíků, kteří se utábořili na Keleti, se nechce registrovat v Maďarsku, ale chce se dostat do Německa. Maďarsko je ale nemůže nechat projít, protože by tím riskovalo, že Rakousko uzavře své hranice. „Pokud jim Německo dá víza, můžeme je nechat jít,“ dodal Orbán. 

Visegrádští premiéři jednají v Praze o migrantech

Na odpoledním pražském summitu visegrádské čtyřky (V4) premiér Bohuslav Sobotka navrhne zřízení přijímacích středisek na vnějších hranicích schengenského prostoru a přísnější opatření proti pašerákům lidí. Se svým slovenským protějškem Robertem Ficem, polskou kolegyní Ewou Kopaczovou a Viktorem Orbánem na schůzce především sladit své postoje před dalšími jednáními na evropské úrovni a prodiskutovat některá konkrétní opatření související s přílivem uprchlíků.

 Tématem jednání by také měla být přímá pomoc Maďarsku nebo seznam bezpečných zemí, jejichž občany je možné automaticky vracet, pokud jsou zadrženi jako migranti. Premiéři pravděpodobně rovněž zopakují nesouhlas s povinnými kvótami na přerozdělování běženců v EU a prodiskutují možnost svolání mimořádného unijního summitu. Výsledkem setkání bude společné prohlášení, přičemž na jednání naváže v pondělí v Bratislavě schůzka Sobotky a Fica s rakouským premiérem Wernerem Faymannem.