Britské referendum o EU: Volební komise chce změnu otázky

Britská volební komise vyzvala k úpravě a doplnění otázky v chystaném referendu o setrvání či vystoupení země z Evropské unie. Otázka je prý jednostranná, protože výslovně hovoří jen o možnosti setrvání v osmadvacítce. Vláda s komisí souhlasí, o změně otázky rozhodne parlament.

Volební komise tvrdí, že nynější znění otázky navrhované vládou je nevyvážené. Britové mají být dotázáni: „Mělo by Spojené království zůstat členem Evropské unie?“ To je podle nezávislého orgánu sice srozumitelné, ale zároveň to navádí k zachování současného stavu.

Komise tedy navrhla doplnění otázky o druhou část ve znění „nebo by měla z Evropské unie vystoupit“? Voliči by se tak rozhodli pro jednu, či druhou možnost, místo aby odpovídali kladně či záporně na původní otázku.

  • Britové by měli o osudu svého členství v EU hlasovat do konce roku 2017.

Pokud bude změna schválena, voliči se budou rozhodovat mezi možnostmi „Velká Británie má zůstat členem Evropské unie" a „Velká Británie má opustit Evropskou unii".

Vláda už oznámila, že změny bude akceptovat, i když konečné rozhodnutí učiní parlament. „Cíl ministerského předsedy byl vždy jasný – položit lidem velmi jasnou a jednoduchou otázku," uvedl mluvčí Davida Camerona. Členové parlamentu by se změnou měli zabývat příští týden.

Lídr strany UKIP Nagel Farage, který vyzývá k opuštění osmadvacítky, stanovisko komise vítá. „Nepochybuji, že nabídka Ano/Ne by vedla k velkému zmatení a že Zůstat či Opustit je mnohem jasnější," napsal na Twitteru.

Volební komise uvedla, že doporučila přehodnotit otázku po konzultacích se zástupci veřejnosti i s experty. Komise jakožto nezávislý orgán zřizovaný parlamentem mimo jiné nastavuje pravidla pro řádný průběh voleb a financování stran i volebních kampaní.