Evropu dál trápí horko, ve Španělsku se potýkají i s požáry

Nezvykle suché a teplé počasí, které panuje v tyto dny na evropském kontinentu, s sebou přináší i rozsáhlé požáry. S nimi se potýká zejména Španělsko, a to v autonomní oblasti Extremadura na jihozápadě země. Kvůli řádění ohnivého živlu muselo opustit domov už asi 3000 lidí.

Požár v pohoří Sierra de Gata propukl už ve čtvrtek. Do boje s ním úřady přizvaly na pomoc i hasiče a letadla ze sousedních oblastí Andalusie a Kastilie-León, jakožto i z Portugalska. Plameny zde sežehly zatím zhruba 6500 hektarů lesa. Oheň založil podle místní vlády zřejmě někdo úmyslně, k šíření plamenů pomohl i silný vítr a vysoké teploty.

Španělsko se potýká s rozsáhlými lesními požáry

Španělsko se v těchto dnech potýká s vlnou veder jako některé další evropské země. Ve Španělsku nyní panují největší horka za desítky let a teploty na některých místech přesahují 40 stupňů Celsia. Přispívají tak ke vzniku požárů, kterých letos Španělsko trápí nezvykle mnoho.

Vysoké teploty hlásí i za kanálem La Manche

Letní teploty se o víkendu vrátily do Británie, kde bylo počasí v posledních týdnech proměnlivé. V některých částech Anglie se ručička teploměru vyšplhala až k 28 stupňům, což je vyšší teplota než jindy v tomto ročním období.

Meteorologové varovali britské turisty před nebezpečnými vedry, která zasáhla velkou část Evropy. Na teploty přes 38 stupňů by se měli připravit lidé, kteří směřují do Itálie, Turecka nebo na Kypr.

Vysoké teploty naměřili o víkendu i v některých částech Německa. Na 38 stupňů Celsia se například vyšplhala teplota v bavorském Řeznu, o dva stupně méně naměřili v Norimberku. Horka zasáhla i Polsko, především pak centrální a východní část země: ve Vratislavi dnes měli 38 stupňů Celsia, v Zelené Hoře a v Poznani shodně 37 stupňů. Na 37 stupňů se teplota vyšplhala také v centru slovenských Košic.