Za ostatní týrané ženy se rozhodla narukovat do války s IS

Nedokázala se dál dívat na utrpení žen a dětí v Sýrii a odjela válčit proti islámským zabijákům. Řeč je o Gill Rosenbergové, která se nedávno vrátila z frontové linie. Dvaatřicetiletá žena s izraelsko-kanadským občanstvím je zřejmě první cizinka, která posílila řady proslulých kurdských válečnic. Své pohnutky nyní popsala zpravodaji ČT na Blízkém východě.

Drobná mladá žena působí navenek sebejistě. Sedm měsíců na frontové linii proti hrdlořezům Islámského státu by zřejmě změnilo každého, nezměnily ale odhodlání – o to více živené silnou ženskou empatií. „Uviděla jsem tehdy fotku křesťanské dívky, kterou unesli v iráckém Sindžáru. Byla přivázaná k posteli, znásilněná, zmrzačená a zavražděná, s křížkem nacpaným do krku.“

Za ostatní týrané ženy se rozhodla narukovat do války (zdroj: ČT24)

Rosenbergová je pravděpodobně první žena-cizinka ve službách kurdských jednotek, které bojují proti Islámskému státu. Její hlavní motivací byly šokující zprávy o mučení a znásilňování jezídek. „Pro mě se právě tato skutečnost stala předělem mezi normální válkou a genocidou,“ zmiňuje Rosenbergová.

Pro Kurdy má příchod jakéhokoliv dobrovolníka z ciziny, tím spíše ženy, velký význam. Mají totiž často pocit, že jsou v boji s radikály sami.
Gill Rosenbergová
bývalá bojovnice protiislámských jednotek

Stovky cizinců se na syrských a iráckých bojištích dobrovolně připojily k IS, mnohem méně dobrovolníků ale zamířilo na druhou stranu fronty. Rozhodování bylo pro Rosenbergovou jednodušší i proto, že v kurdských jednotkách běžně působí ženy. Zastává názor, že Izrael by měl Kurdům působícím na frontě poskytnout vojenský výcvik.

Letos v lednu se bojovnice přemístila na sever Iráku, kde spolu se syrskou povstaleckou milicí sváděla boj o Mosul. Důvodem však byla hlavně snaha lépe zkontaktovat své příbuzné přes internet. Objevily se totiž zprávy o její údajné smrti při bojích v Sýrii. V Sýrii jsem měla velmi omezený přístup k internetu. Lidé mi psali na Facebook a mysleli, že už jsem mrtvá, vzpomínala Rosenbergová v rozhovoru pro list Times of Israel.

Žena původem z Tel Avivu kontaktovala kurdské milice přes internet, poté už zamířila vlakem do jednoho z jejich táborů na syrských hranicích. Během dnů už aktivně bojovala v blízkosti města Qamišli u tureckých hranic. Navzdory zkušenostem z izraelského armádního letectva přitom přijela do Sýrie v roce 2014 prakticky bez bojových schopností. Týden se učila střílet s ruským samopalem – poté už šla do bitvy.

Gill Rosenbergová
Zdroj: ČT24

Život Rosenbergové však byl poměrně dramatický ještě předtím, než začala se zbraní v ruce opanovat bojové příkopy v Sýrii. V roce 2009 byla zatčena při policejní operaci izraelských služeb a FBI. Spolu s dalšími měla vymámit od starších amerických občanů peníze pod záminkou, že je zástupkyně jisté loterijní společnosti.

Ještě předtím se zajímala o pilotování letadel a dva roky taktéž sloužila v izraelské armádě. Vzít zbraň znovu do ruky prý příliš neváhala. „Jsou to naši bratři, dobří lidé, mají rádi život stejně jako my,“ uvedla loni v izraelském rozhlase na adresu Kurdů.

  • Izrael dlouhodobě udržuje diskrétní vojenské, zpravodajské i obchodní vztahy s Kurdy už od začátku 60 let.
  • Etnické menšiny totiž vnímá jako strategického spojence proti společným arabským protivníkům.
  • Kurdská území jsou rozšířena na území Sýrie, Iráku, Turecka a Íránu.

Nyní si už Gill pomalu zvyká na běžný civilní život. Svůj boj ale nemá ani v nejmenším v plánu pověsit na hřebík. Přidala se ke kanadské organizaci, která ve vší tajnosti vykupuje sexuální otrokyně Islámského státu a navrací je zpět jejich rodinám.