Evropu sužují horka, teploty atakují čtyřicítku

Vlna veder trápí kromě České republiky také další evropské státy. Na východě Německa očekávají meteorologové v pátek až čtyřicetistupňová horka, v Rakousku 38 stupňů. V Litvě byla podle agentury DPA kvůli vysokým teplotám snížena povolená rychlost na železnici.

V Německu teploty dosahují až 38 stupňů Celsia a v pátek by mohla být překročena i čtyřicetistupňová hranice. Extrémní vedra s nejvyššími teplotami nad 35 stupňů se očekávají téměř v celém někdejším východním Německu, v Porýní a na jihozápadě země. Tam nebo v braniborské oblasti Lužice by mohlo být naměřeno i 40 stupňů.

Vedro a sucho způsobují v Německu problémy v říční dopravě

Některá přístaviště na Labi už nejsou po vodě dostupná, saská paroplavba zastavila provoz. Vedro sužuje také Berlín. Pod skleněnou kupolí historické budovy Říšského sněmu bylo odpoledne naměřeno 41,3 stupně, a tak byla tato vyhlídková atrakce pro turisty uzavřena. K podobnému opatření přistoupil Spolkový sněm už v úterý, kdy bylo pod kupolí naměřeno dokonce 49,3 stupně.

Do konce týdne vyšplhá rtuť teploměru až na 38 stupňů, odhaduje po dnešních téměř pětatřicítkách i rakouská meteorologická služba UBIMET. Od středy totiž i do alpské republiky vane teplý jihozápadní vítr.

Francouzská obec Saint Gervais uzavřela kvůli vedru a suchu horskou chatu Refuge du Goûter pod nejvyšší alpskou horou Mont Blanc. Chata totiž umožňuje přístup k trasám, které teď nejsou doporučeny, protože se v jejich okolí kvůli vedru a suchu uvolňují kameny.

Také v Litvě nyní teploty přesahují třicetistupňovou hranici a vedra mají vydržet i v příštích dnech. Litevské dráhy přechodně snížily nejvyšší povolenou rychlost vlaků. Osobní vlaky mohou jet nanejvýš rychlostí 80 kilometrů za hodinu, místo obvyklých 120 kilometrů. U nákladních vlaků byla maximální rychlost snížena z 80 na 70 kilometrů za hodinu.