Obama v Pentagonu: Islámský stát bude poražen

Washington - Nedávné územní ztráty Islámského státu dokazují, že radikální organizace bude poražena. Při návštěvě Pentagonu to řekl americký prezident Barack Obama. Neúspěchy v pozemních bojích včetně květnového pádu města Ramádí podle něj iráckou vládu šokovalo a povzbudilo k novému úsilí.

„Nedávné územní ztráty Islámského státu v Sýrii a Iráku dokazují, že může být a bude poražen. Zintenzivňujeme naše úsilí v Sýrii. Letecké údery budou dál cílit na ropná a plynová zařízení, která financují operace Islámského státu,“ uvedl prezident USA Barack Obama během návštěvy Pentagonu. Dodal, že Spojené státy budou taky dál blokovat finanční transakce Islámského státu.

Prezident USA Barack Obama při projevu v Pentagonu (úplně vlevo ministr obrany Ash Carter)
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Vítězství nad radikály podle něj ale tak rychlé nebude. Bez pozemních jednotek silného partnera v Iráku se prý neobejde. „Abychom uspěli dlouhodobě v tomto boji proti Islámskému státu, musíme rozvíjet lokální bezpečnostní složky. Nestačí jednoduše poslat americké vojáky, aby dočasně rozvrátili organizaci, jako je Islámský stát,“ dodal Obama a zopakoval, že Washington stále neplánuje vyslat další vojenské jednotky na blízkovýchodní bojiště. 

Irácké vládní jednotky i kurdské a šíitské oddíly zaznamenaly v posledních dnech úspěchy. Islamisté ale v úsilí znovu dobývat zabraná území nepolevují. Včera obsadili město poblíž své syrské bašty Raká, které ztratili před dvěma týdny.

Obama: Islámský stát bude poražen (zdroj: ČT24)