Indonésie uzavřela kvůli sopce pět letišť včetně Bali

Jakarta – Indonésie uzavřela pět letišť včetně Bali a Lomboku kvůli erupci sopky na ostrově Jáva. Zatím není jasné, jak dlouho výluka potrvá, úřady také zatím nedokážou odhadnout, kolika cestujících se uzavírka dotkla.

Kdo míří do indonéských letovisek Bali či Lombok, nedoletí, naopak turisté, kteří tam již jsou, se nedostanou domů. Vyžádala si to erupce sopky Mount Raung na Jávě, kvůli které zatím musely letecké společnosti odříkat jednotlivé spoje. Nyní je ale uzavřeno celkem pět indonéských letišť. „Zatím nedokáži říct, kolika cestujících se to týká,“ uvedl Farid Indra Nugraha, mluvčí společnosti Angkasa Pura I, která příslušná indonéská letiště provozuje.

Mluvčí indonéského národního dopravce Garuda Indonesia upozornil, že Bali je pro společnost druhé největší letiště. „Bude to mít vliv také na navazující mezinárodní lety,“ upozornil mluvčí Ikhsan Rosan.

Právě v Indonésii se stala pravděpodobně nejznámější nehoda, která souvisela se sopečným popelem. V roce 1982 nasály prach motory Boeingu 747 společnosti British Airways, který přes Indonésii letěl z Londýna do Aucklandu. Poté, co se popel v motorech ochladil a ztuhnul, zastavily se. Když letadlo sestoupalo do nižší letové hladiny, motory opět začaly fungovat a boeing nakonec mohl nouzově přistát. Zkušenost britského letu ovlivnila vnímání hrozby sopečného popela v letectví. V roce 2010 potom byla kvůli erupci islandského vulkánu Eyjafjallajökull uzavřena velká část evropských letišť.