Žadatelů o azyl v Německu je oproti loňsku více než dvojnásobek

Berlín - Počet žadatelů o azyl v Německu se v první polovině letošního roku oproti roku předchozímu více než zdvojnásobil na téměř 180 tisíc lidí. Podle ministerstva vnitra útočiště v zemi hledají hlavně lidé z Blízkého východu a Balkánu. Nelegálně na území Německa, které v Evropě patří mezi státy nejvíce přitahující uprchlíky, vstoupilo během uplynulého půlroku přes 60 000 lidí.

V prvních šesti měsících letošního roku požádalo o azyl v Německu 179 000 lidí, což představuje oproti roku 2014 nárůst o 132 procent. Nejčastěji jsou mezi uchazeči o poskytnutí ochrany Syřané, Kosované, Albánci, Srbové, Iráčané a Afghánci.

„Současný příliv žadatelů o azyl před nás staví obrovské výzvy,“ uvedl u příležitosti zveřejnění nejnovějších statistik ministr vnitra Thomas de Maiziére. Nejdůležitější je podle něj nyní naučit se rychle rozlišovat mezi lidmi, kteří opravdu potřebují ochranu, a hospodářskými migranty. Ke zrychlení tohoto procesu by měly přispět i některé nedávné zákonné úpravy azylového řízení. Spolková rada, jedna z komor německého parlamentu, minulý týden schválila reformu azylového zákona, která mimo jiné umožňuje rychlejší deportaci těch uchazečů o azyl, jejichž žádost byla zamítnuta.

Za první půlrok razantně stoupl také počet zaznamenaných nelegálních přechodů německých hranic. Policie od počátku roku zadržela asi 63 000 ilegálních migrantů, což představuje nárůst o 160 procent oproti období od ledna do června roku 2014. Jen během uplynulého víkendu prý němečtí policisté zaznamenali asi 3000 případů ilegálního překročení hranice. Loni německá policie podle zveřejněné zprávy zadržela také více než 2100 pašeráků, do konce letošního června jich bylo už 1500.