Cosby o prezidentskou medaili nepřijde, ujistil Obama

Washington – Americký prezident Barack Obama odmítl odebrat jedno z nejvyšších zámořských ocenění herci Billu Cosbymu. Mnozí ho k tomu vyzvali kvůli množícím se obviněním ze sexuálního zneužívání. Bílý dům Cosbyho údajná znásilnění odsoudil, k odebrání medaile prý ale v ústavě neexistuje žádný mechanismus.

Cosbyho hned několik žen obvinilo ze sexuálního zneužití. Podle některých z nich slavný komik používal drogu v nápoji a poté je znásilnil. Televizní stanice tak začaly stahovat plánované pořady s Cosbym, ačkoliv sám herec nařčení jasně odmítá. Jeho právník se pak podivoval nad tím, proč ženy až nyní oznámily to, co se mělo odehrát před 20 či 30 lety.

Obama na tiskové konferenci řekl, že prezidentskou medaili svobody udělenou v roce 2002 Cosbymu ponechá. „K tomu, abychom toto učinili, není žádný dřívější precedens,“ dodal. O Cosbyho kauze se šéf Bílého domu odmítl konkrétně vyjadřovat, akt znásilnění ale obecně odsoudil. „Pokud dáte ženě nebo muži bez jejich vědomí do pití drogu a poté s nimi proti jejich vůli máte sex, je to znásilnění. V této a jakékoliv jiné civilizované zemi bychom znásilnění neměli nijak tolerovat,“ dodal.

Bill Cosby
Zdroj: ČT24/Reuters

Bill Cosby

  • Proslavil se nejprve jako bavič v komediálních klubech
  • Světoznámý věhlas získal v rodinném sitcomu The Cosby Show (1984 až 1992)
  • Věnuje se také hudbě
  • Získal mimo jiné cenu Emmy, Grammy nebo Zlatý globus.

Obamu vyzvali k odebrání medaile lidé v on-line petici. Podle amerických zákonů nemůže být Cosby z většiny možných sexuálních útoků formálně obviněn – od údajných činů totiž uběhla příliš dlouhá doba.

Stín obvinění se za Cosbym táhne od roku 2005. Tehdy na něj podala žalobu zaměstnankyně philadelphské univerzity. Součástí spisu byly i anonymní výpovědi dalších třinácti údajně znásilněných žen, případ se ale před soud nedostal – Cosby se s autorkou žaloby nakonec vyrovnal mimosoudně. Tvrdil, že naopak on je obětí lidí, kteří zneužívají jeho status celebrity.

Prezidentská medaile svobody
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Prezidentská medaile svobody je nejvyšším civilním vyznamenáním v USA a uděluje se osobnostem, jejichž činnost mimořádně přispěla k rozvoji kulturního, veřejného života nebo národním zájmům. Může být udělena i občanům jiných států. Získali jí například Matka Tereza, Margareth Thatcherová, Stephen Hawking, Walt Disney, Doris Dayová, Stevie Wonder, Aretha Franklinová nebo Václav Havel.