Britští piloti poprvé útočili na pozice islamistů v Sýrii

Londýn/Damašek – Piloti britského Královského letectva se poprvé zúčastnili koaličních náletů na pozice Islámského státu v Sýrii. Trojice letců bombardovala islamisty po boku amerických a kanadských sil, ačkoli britský parlament před dvěma lety odhlasoval, že země se vojenských akcí v Sýrii účastnit nebude.

Podle nového vůdce liberálních demokratů Tima Farrona vláda překročila svůj mandát a navíc „hraje do karet“ Islámskému státu. „Je správné útočit na suverénní stát? Je správné překročit mandát, který nám nedalo voličstvo nebo parlament? Je správné podněcovat IS, hrát jim do karet a dělat z nich mučedníky?“ táže se Farron.

Útok v Sýrii ale kritizoval i konzervativní poslanec John Baron. „Vláda musí přijít do Dolní sněmovny a vysvětlit svůj postoj. Co se stane, když budou britští vojáci v Sýrii zajati nebo zabiti?“ dodal Baron, který v roce 2013 hlasoval proti návrhu, aby se Británie v této zemi angažovala.

Naopak někdejší šéf RAF Michael Graydon soudí, že taktika včlenění britských vojáků mezi spojence je „desetiletí stará“ a národu slouží ke cti. Vláda podle Graydona učinila správné rozhodnutí, když pilotům start povolila. „V Sýrii už se stejně angažujeme,“ dodal Graydon.

  • 30. srpna 2013: Britský parlament se postavil proti návrhu vlády o vojenské akci proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada.
  • 23. září 2014: Američané podnikají první nálety na pozice Islámského státu v Sýrii.
  • 26. září 2013: Britský parlament schválil letecké údery proti Islámskému státu na území Iráku.
  • 30. září 2014: Piloti RAF podnikli během své irácké mise první bombardování.
  • 17. července 2015: Britští piloti se zapojili do náletů proti IS v Sýrii.
Piloti britského letectva
Zdroj: Reuters/Stringer

Britové směli útočit pouze v Iráku

Britský ministr obrany Michael Fallon nedávno vyzval poslance, aby povolili účast RAF v bojích proti IS. Britská letadla se zatím účastní pouze náletů proti IS v Iráku. Zákonodárci účast na vojenských operacích v Iráku odhlasovali loni v září.

Fallon řekl, že Británie by se neměla účastnit ničeho, co pomůže režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Je však podle něj jasné, že „aktivity IS v Iráku a zřejmě také v Libyi jsou řízeny ze severní Sýrie“. Spatřuje nelogičnost v tom, že Britové na radikály neútočí v Sýrii, když bojovníci Islámského státu mezi Irákem a Sýrií nerozlišují. 

Británie se zapojila do náletů v Sýrii (zdroj: ČT24)
Vydáno pod